Ahogy beköszönt az ősz, szinte nincs olyan konyha, ahol ne bukkanna fel a sütőtök. A piacokon minden standon ott mosolyog rád, sőt, ha igazán szerencsés vagy, akkor a kertedben is megterem. Nem véletlen, hogy már a kávézókban is hódít a Pumpkin Spice Latte, de az igazi nagy durranás mégis az otthon sült, édes és krémes sütőtök! Sokan mégis megijednek a gondolattól, hogy nekilássanak: túl nagy, túl kemény, túl macerás… vagy mégsem? Egyszerű és nagyszerű otthon sütni a sütőtököt, ráadásul a csodás ízhez mennyei illat is társul! Ki ne hagyd!

Ne bonyolítsd túl: a sütőtök sütése tényleg pofonegyszerű!

A sütőtök sütése igazán egyszerű! Ha gyorsan szeretnél finomságot az asztalra, felejtsd el az egészben sütést. Inkább vágd félbe, majd cikkekre a tököt – így sokkal hamarabb elkészül, és a magokat is könnyen kikaparhatod. De vigyázz, a magokat se dobd ki! Sütve ugyanis elképesztően finom ropogtatnivaló lesz belőlük - írja a delmagyar.hu!

Így lesz a sütőtökből mennyei csemege

A titok a türelemben rejlik, és a sütőtök sütésének utolsó 5-10 percében!
  • Melegítsd elő a sütőt 200 Celsius-fokra és helyezz egy rácsot a sütő közepére.
  • Egy éles késsel vágd le a sütőtök tetejét, majd vágd félbe hosszában. 
  •  Egy kanállal magozd ki, és a belsejét is távolítsd el. 
  •  Vágd a tököt cikkekre, majd a héjas felükkel lefelé helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
  •  Olajjal vékonyan kend meg a gerezdek húsát.
  • Ízlés szerint ízesítsd a sütőtököt sóval, borssal, vagy mézzel, fahéjjal, esetleg chilipaprikával.
  •  35-40 perc alatt süsd puhára. Azért, hogy karamellizálódjon, egyszer-kétszer forgasd át a darabokat sütés közben. Az utolsó 5-10 percben növeld a hőmérsékletet (220 Celsius-fokra, vagy használja a grill funkciót, hogy a sütőtök szélei ropogóssá váljanak és karamellizálódjanak.
  • A sütés során keletkező karamellizált levet ne dobd ki, hiszen kiváló lesz levesekhez, pürékhez, vagy más ételek ízesítéséhez. 
  •  Vedd ki a sütőből a sütőtököt, és hagyd hűlni.

Mire jó még a sütőtök?

A sütőtök igazán egészséges étel. Ha egy társkereső oldalon adna fel hirdetést, ezzel a három jellemzővel tudná levenni a lehetséges jelölteket a lábukról: kevés kalória, sok szénhidrát, rengeteg karotin. De ez még nem minden! A sütőtök ugyanis ezen kívül gazdag még C-vitaminban, foszforban, vasban és rézben is.

Nem kerül sokba, és nem csak sütni lehet, de kerülhet levesbe, süteménybe, bébi-ételbe, és ivólébe is. Fokhagymával és mézzel is igazán remek, de ha sütés közben teszünk rá egy kis fahéjat, az illatát soha nem fogjuk tudni kiverni az orrunkból. Na és persze segít a meghűlés legyőzésében, enyhíti a köhögést, és enyhe hashajtó hatása is van.

Habár a sütőtökre csemegeként gondolunk, a második világháború után népeledelnek számított Magyarországon, mivel nagyon olcsó és ugyanakkor laktató is volt. De ezen kívül még egészséges is, hiszen serkenti a máj működését, így kitűnő máj- és vesebetegségek esetén. Mivel kiváló hashajtó és béltisztító is, a fogyókúrák vagy a tisztítókúrák segítőjeként is hasznos társunk lehet.


sütőtök

Ettől a trükktől lesz igazán finom a sütőtök! – Fotó: Shutterstock

Magas A-, B-, C- és E-vitamin tartalmának köszönhetően igazán finom megoldás, ha fel szeretnénk erősíteni az immunrendszerünket. A sütőtök remek gyulladáscsökkentő és rák-megelőző hatása is van. Sárga színe mutatja, hogy gazdag béta-karotinban, mely nélkülözhetetlen az egészséges szem számára.

Lekvárt is készíthetsz a sütőtökből

Ha a cikk olvasása közben igazi sütőtök lettél, akkor mindenképp készíts belőle lekvárt! Ugye, mennyivel jobb ilyenkor lekvárt főzni, mint a kánikulában? Ráadásul, ahogy közelednek az ünnepek, nem árt, ha van egy igazán egyedi ajándékötleted. A házi készítésű sütőtöklekvár, vagy sütőtök chutney, mindegy, hogyan nevezzük, minden megajándékozott szívét meg fogja dobogtatni! Tedd egy szép üvegbe, címkézd fel, és máris kész a finom karácsonyi ajándék!

A lekvárhoz, amit mártogatósként is használhatsz, szükséged lesz 60 dkg sült sütőtökre, 40 dkg cukorra, 1 citrom levére, 6 g pektinre és fahéjra, ízlés szerint.

A sütőtököt süsd meg, majd a héja nélkül vágd kis kockákra. Ezután villával törd össze, adj hozzá a cukrot, a citrom levét és a fahéjat, majd tedd fel főni. Ha nem elég édes a sütőtök, akkor nyugodtan adj hozzá több cukrot. Sok időre nincs szükség, hiszen már előre megfőzted a sütőtököt, ezért elég pár percig összefőzni, folyamatos keverés mellett, hogy nehogy leégjen.

Majd keverd össze a pektint 1 evőkanál cukorral, és add a rotyogó lekvárhoz. Töltsd a forró lekvárt tiszta üvegekbe, majd a lezárás után pár percre fordítsd azokat fejjel lefelé, hogy tovább el tudjon állni. Ez a csodálatos, narancs színű lekvár kiváló süteményekbe, kenyérre, de húsok és sajtok mellé is remek.

A kész sült tököt eheted magában, de készülhet belőle krémleves, pite, muffin, sőt, akár tésztaszósz is! A variációk száma végtelen, csak a fantáziád szabhat határt. Egy biztos: így készítve garantáltan a család kedvence lesz az őszi esték legédesebb sztárja!