Unod, hogy a virsli mindig szétreped, ízetlen és szürke lesz? A megoldás egyszerűbb, mint gondolnád – egy evőkanál ecet a főzővízbe, és máris olyan lesz, mintha a legmenőbb szállodában készítették volna!

Ez nem városi legenda, hanem egy régi, jól bevált trükk, amit a szállodák és büfék ha tudtak is, idáig titokban tartottak. Az ecet savassága igazi varázslóként működik: összehúzza a virsli felületén a fehérjéket, így a héja feszes, ropogós marad, az ízek és az a bizonyos rózsaszín szín bent maradnak. Úgyhogy idén szilveszterkor elbúcsúzhatsz a szürke, széteső virsliktől!

Így készítsd el a tökéletes virslit ecettel!

Forralj fel 1-1,5 liter vizet, tegyél bele egy evőkanál 10%-os ecetet (vagy két evőkanál 5%-osat), egy csipet sót, és ha szeretnéd, egy babérlevelet, pár szem egész borsot is. Amikor már forr a víz, vedd lejjebb a lángot, majd óvatosan tedd bele a virsliket. 4-6 perc főzés bőven elég – ha tovább főzöd, akkor is szétrepedhet - olvassuk a szentgellertpatika.hu írásában!


virsli vízben főtt

A virsli így lesz igazán szép és finom. – Fotó: Shutterstock

Ha igazán különlegesre vágysz, önts a vízbe egy korty sört, dobj bele egy gerezd fokhagymát vagy egy kis köményt és teremts cseh hangulatot!

Miért működik ilyen jól az ecet?

A virsli fő alapanyaga a fehérje és a víz. A sima forró vízben a fehérjék gyorsan szétnyílnak, a héj elpuhul, az ízanyagok kioldódnak, a szín halvány lesz. Az ecet viszont megköti és bent tartja mindazt, amitől a virsli finom és szép – igazi konyhai varázslat!

Próbáld ki ezt a trükköt ma este, és garantáltan nem főzöd többé másképp a virslit! A családod imádni fogja, te pedig igazi konyhai zseniként tündökölhetsz.

Szilveszterkor sem mindenki eszik virslit

Habár szilveszter éjjel sokan esznek virslit, ez nincs mindenhol így. Ahány ház, annyi szokás. Amíg nálunk a leggyakrabban malacsültet, kocsonyát és lencsét esznek, minden országban más ételeket fogyasztanak szilveszter napján. Franciaországban a puhára párolt sertésfület felgöngyölítve, hagymás csicseriborsóval tálalják, Németországban bőrös sertéssültet esznek lencsével, míg Olaszországban tradicionális szilveszteri étel a zampone con lenticchia, a csülök lencsével.

Ausztriában hagyományos szilveszteri fogásnak számít a disznóorr lencsesalátával. A tiroli férfiak almát falatoznak, de ne úgy képzeljük ezt el, hogy népviseletben, nyugodtan eszik meg azt a terített ünnepi asztalnál. A tiroli férfiak ugyanis szilveszter éjszakáján meztelenül rázzák meg az almafát, mert úgy vélik, így egész évben nem lesz gondjuk a férfiasságukkal.


Az ázsiai konyhákban a hosszú tészta jelképezi a hosszú életet, így Japánban és Kínában az év utolsó napján akár több méterre kinyújtott tésztát is falatoznak. Ha úgy sikerül megenni, hogy az közben nem törik meg, akkor hosszú életet remélhetnek.

Ahány ország, annyiféle szokás, abban azonban mindenki egyetért, hogy a szilveszteri kívánságok és vágyak a jólétről, a szeretetről, a boldogságról és az egészségről kell, hogy szóljanak. Hogy ezt valóban ételekkel és italokkal érhetjük el, abban azért megoszlanak a vélemények, de az biztos, hogy azzal, ha finomakat fogyasztunk, jól fogunk járni. A legtöbb nemzet pedig abban is egyetért, hogy a pezsgő a lehető legjobb szilveszteri ital, amely méltó a csodás ételek kitűnő megkoronázására.

A finom virslivel azonban szerencsére nem kell megvárni a szilvesztert, ecettel pedig még jobb lesz, mint eddig!