A fekete bodza tavasszal varázsol el minket csodálatos illatával, virágával és a belőle készült bodzaszörppel. A csodás szörp ráadásul még a limonádékat is finomabbá teszi, a bodza virága pedig még palacsintatésztában kisütve is nagyon finom.

Azonban ősszel sem kell lemondanunk a bodzáról, hiszen a bogyójából is nagyon sok finomság készíthető. Viszont legyünk vele nagyon óvatosak, mert nyersen fogyasztva mérgező, úgyhogy tilos nyersen megenni! De amikor feketére vált a színe, gyűjtsünk be belőle minél többet, és készítsünk bort, szörpöt vagy lekvárt!

fekete bodza bogyó

A fekete bodza bogyója nyersen mérgező! Fotó: Shutterstock

Ismerd meg a fekete bodzát!

A fekete bodza hazánkban őshonos cserje. Nagy, tányérszerű, fehér virágzata, és fekete bogyótermése van. A néphit szerint a disznókat elkerüli a vész, ha az óljukba bodzaágat szórnak, míg az alsó Őrségben úgy vélték, nem szerencsés, ha bodza van a ház mellett, mert belecsaphat a villám. Minden esetre szerencsére elég sok házban nem félnek ettől, hiszen sok kert ékessége a fekete bodza, amelyből sok finomságot készíthetünk.

A fekete bodza gondozása nagyon egyszerű, így kezdő kertészek számára is igazán jó választás. A bodzát napos vagy félárnyékos helyre ültessük, mert ha nem jut napfényhez, akkor nem fog kellőképpen fejlődni, és így virágot és bogyót sem fog hozni.

A bodza talajigénye is átlagos, a szélsőségektől mentes kerti talaj tökéletesen megfelel számára, ám a legjobban a kissé nedves, tápanyagban gazdag talajokban érzi magát. Vízigénye közepes, folyamatos öntözést nem igényel, azonban ha túlságosan nagy a meleg és a szárazság, akkor érdemes megöntözni. A bodza könnyen terjed gyökérsarjakkal, de ezt metszéssel meg tudjuk fékezni.

Fontos, hogy rendszeresen visszavágjuk a bodzát, különben felkopaszodhat, és rendezetlen, gyomszerű hatást kelthet. Ha nem szedjük le a virágokat, ősszel bogyó terméssel örvendeztet meg bennünket.

A bodza akár sövénynek vagy térhatárolónak is ideális. Ez a lombhullató kerti cserje 3-6 méteres bokorrá fejlődik, de metszéssel méretre tudjuk igazítani, így a kisebb kertekben is tökéletes lehet. Ráadásul még az énekes madarakat is a kertbe tudjuk vonzani a bodzával, hiszen nagyon szeretik a madarak a bodzabogyót. De ne feledjük, ez nyersen csakis rájuk nézve nem veszélyes, mi kerüljük a fogyasztását!

Ezért egészséges a fekete bodza

A bodzát nem véletlenül használták már az ókorban is gyógyításra. Virágjából megszárítva vízhajtó és lázcsillapító hatású tea készíthető, de megfázásra is kiváló. Nátha esetén napi 2-3 csészét ajánlatos fogyasztani belőle.

A bodza fekete bogyóiból lekvár főzhető, melynek hashajtó hatása van. Ha nem a kertünkben terem, érdemes csakis olyan területről beszerezni, ahol nem halad el nagy forgalom, és nincsenek gyárak a közelben, hiszen a káros anyagoktól szennyezett lehet a bodza.

Fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatását már az indiánok is alkalmazták, ezen kívül pedig szívesen használták még a bőr ápolására és a szem borogatására is. Napjainkban leginkább immunrendszerünk erősítésére használjuk, de hatékony méregtelenítő is, és még a pattanások és a bőrkiütések tisztítására is kiváló. Általános vérzéscsillapítóként is alkalmazzák.

bodza

A bodzabogyóból lekvár, bor és szörp is készíthető. Fotó: Shutterstock

A bodzabogyó kivonat hatékonynak bizonyult számos influenzavírus-törzzsel szemben, de kiváló a bodzavirághoz hasonlóan megfázásra és köhögésre is. A bodzabogyó antioxidánsokban, flavonoid típusú vegyületekben rendkívül gazdag. Magas a kálium tartalma, valamint sok C-vitamint, A-vitamint és E-vitamint is tartalmaz.

Ez készülhet a fekete bodza bogyójából

Tudjuk, hogy a bodza virágából csodálatos szörp és dzsem készülhet, de a bogyóját sem szabad csak úgy otthagyni, hiszen nagyon sok finomság készíthető belőle. Habár nyersen mérgező és keserű, a belőle készített szörp, bor és lekvár elképesztően finomak! Akkor érdemes leszedni, amikor már teljesen feketék lettek a bogyók, mert ekkor tökéletesen érett, és természetesen ilyenkor a legjobb.

1. Bodzabogyó szörp

Először is mossuk meg a bogyókat, és szemezzük le őket. Egy krumplinyomóval törjük össze a bogyókat, és várjuk meg, amíg levet ereszt. Ezután turmixoljok össze, majd alaposan nyomkodjuk ki belőle a levet.

Literenként 1 kg cukorra és 2 mokkáskanál citromsavra lesz szükségünk. Ezt keverjük bele a bodza levébe, majd negyedóráig főzzük, míg meg nem sűrűsödik. Ezután töltsük steril üvegekbe, majd tegyük száraz dunsztba.

2. Bodzabogyó lekvár

2 kg bodzabogyóhoz szükség lesz 1,6 kg cukorra, 2 evőkanál citromsavra és 1 csipet szalicilre.

A bodzabogyókat szemezzük le, majd mossuk meg alaposan. Kezdjük el felfőzni a cukorral, majd adjuk hozzá a citromsavat. Forrás után vegyük le a tűzről, majd turmixoljuk át. Ezután főzzük addig, míg sűrűvé nem válik. Ha zavar minket a mag, szűrjük át szitán. Töltsük steril üvegekbe, és szórjunk egy kis szalicilt a tetejére, majd tegyük dunsztba.

Jó étvágyat kívánunk!