A nyári forróságban mindannyian több folyadékot fogyasztunk. Így vannak ezzel a növényeink is, csak ők sajnos nem tudják magukat kiszolgálni. Amíg a füvet, a veteményest és a virágoskertet rendszeresen öntözzük, addig sajnos a fáinkra a legtöbb esetben nem gondolunk, és nem fordítunk elég figyelmet az öntözésükre sem. Pedig nekik ugyanúgy szükségük van a vízre, különösen a nagy hőség idején. Erre nyújt kiváló megoldást az öntözőzsák használata.

Mi is az az öntözőzsák?

Az öntözőzsák segítségével rendszeresen és hosszútávon tudjuk vízzel ellátni a fákat, amelyek ezáltal sokkal erősebbek és ellenállóbak lesznek. A gyümölcsfák bőségesebb és nagyobb termést fognak hozni, amelyek kevésbé fognak hullani és megrepedezni, ha rendszeresen vízhez jut a fa.

Az öntözőzsák csak az utóbbi pár évben terjedt el, de azóta is nagyon sokak életét könnyíti meg. Nem is beszélve a fákról, amelyek ha beszélni tudnának, egészen biztosan hálájukat fejeznék ki miatta.

öntözőzsák fa törzsén

Az öntözőzsák hatalmas segítség a fák öntözésében. Fotó: 123rf.com

Az öntözőzsákba átlagosan 50-70, de akár 80 liter víz is elfér. Ez egy frissen ültetett gyümölcsfa csemete heti vízigényének felel meg, így elég hetente egyszer megtölteni. Így rengeteg időt takarítunk meg, és az elpárolgás is jóval alacsonyabb, mint a sima öntözés esetében.

A hagyományos, tányéros öntözés során átlagosan 30 liter vízhez juthat a fa, de nagyon sok víz folyik el, és a tányért is rendszeresen ki kell alakítani, mivel a víz miatt ellaposodik. Az öntözőzsák körülbelül 6-8 óra alatt csöpögteti ki magából a vízmennyiséget, egyenesen a fa gyökeréhez. Így a gyökérzet mélyre fog hatolni, a fa pedig meg fog erősödni, és ellenállóvá válik a betegségekkel szemben.

A vékonyabb törzsű fák esetében azonban karót is érdemes használni, mert nem tudják még megtartani a zsák súlyát. Kiváló megoldás az öntözőzsák akkor is, ha nem vagyunk minden nap a fa közelében, így előre tudunk gondoskodni a gyümölcsfa heti vízellátásáról.

Az öntözőzsák előnyei

1. Nem kell minden nap időt töltenünk az öntözéssel. Akár egy hétre is elegendő vízzel láthatjuk el a fát egyetlen feltöltéssel.

2. Az újonnan ültetett fák esetében az első három évben létfontosságú, hogy mindig elegendő mennyiségű víz álljon rendelkezésükre, így a csemeték is nagyon hálásak lesznek érte.

3. Segítségével még a legnagyobb hőségben és szárazságban is elegendő mennyiségű vízhez juthat a fa, így le lehet csökkenti az ültetés és a szárazság okozta sokkot.

4. Nem egyszerre árasztja el a fa gyökereit vízzel, hanem lassan és folyamatosan öntözi, így jóval többet tud felhasználni a vízből a fa.

5. Nagyon víztakarékos, hiszen nem folyik el máshova a víz, csak a fa gyökereihez. Az elpárolgással sem kell számolnunk.

6. Nem csak az öntözésnél, de a tápoldatozásnál is fel tudjuk használni.

7. A fa az öntözőzsák segítségével mélyebbre növeszti a gyökereit.

8. Akár két zsákot is egymáshoz lehet csatlakoztatni, megnövelve így a fának juttatott vízmennyiséget.

Így helyezzük el a zsákot

1. Először is helyezzük a zsákot a fa köré, majd húzzuk össze a rajta lévő cipzárat.

2. Helyezzük be a locsolócsövet a töltőnyílásba, és töltsük meg a zsákot az egynegyedéig vízzel.

3. Igazítsuk a helyére a zsákot, és nyissuk ki az alját.

4. Töltsük fel teljesen a zsákot.

5. Amikor kiürül a zsák, vegyük le a fa törzséről.

6. Ne aggódjunk, hogy pár óra alatt kiürül. Nem az a cél, hogy folyamatosan öntözzük a fát. Átlagosan hetente egyszer használjuk a zsákot a fánál. A lassú öntözés segítségével a víz a talaj mélyéig lejut, azonban, ha folyamatosan juttatnánk le ide a vizet, úgy a fa gyökerei nem jutnának kellő mennyiségű oxigénhez, és a fa elpusztulhatna.

fa öntözése

A csemeték öntözése az első három évben nagyon fontos. Fotó: 123rf.com

Miért fontos a gyümölcsfák öntözése?

Minden növénynek szüksége van vízre, így természetesen a gyümölcsfáknak is. A mennyiség függ a koruktól, fajtájuktól, az évszaktól és a talaj minőségétől is. A kellő mennyiségű víz segíti hozzá a gyümölcsfákat, hogy kellő mennyiségű és minőségű termést hozzanak, az ne hulljon le túl korán, és ne is repedezzen meg. Az almafáknak körülbelül 700-800 mm csapadékra van szüksége évente, amelyből egy átlagos évben is minimum 200-250 mm-t pótolni kell, nem is beszélve a különösen aszályos időjárásról.

Ha kellő mennyiségű csapadék hullik, az sem közvetlenül a fa gyökeréhez jut el, így különösen fontos, hogy öntözzük a gyümölcsfákat. Minden csemete életében az első három év a legfontosabb az öntözés szempontjából, de például a barackfa esetében a csonthéjképződés, a gyümölcsök intenzív növekedése, és a virágrügyek kialakulása idején is nagy mennyiségű vízre van szükség.

A fák a vizet és a tápanyagokat a gyökereiken keresztül veszik fel, és míg az idősebb fák gyökere mélyre tud leérni, addig a fiatalabbaknak sekélyebb a gyökérrendszere. Éppen ezért a fiatal fáknak óriási szüksége van a vízutánpótlásra, különösen a nagyon száraz időszakokban. Ha nem gondoskodunk róluk, akár ki is száradhatnak. Hasonló a helyzet a bogyós gyümölcsök esetében is, mint amilyen például a málna, a szeder vagy éppen a szamóca.