fekete bodza ilyenkor nyáron hozza meg csodálatos virágait, amelyek azért sem tudnak elrejtőzni, mert varázslatos az illatuk. A bodza nagyon finom palacsintatésztában kirántva, de lekvárként is igazán ízletes. A legnagyobb népszerűségnek azonban a belőle készült szörp örvend, mely a limonádékat is még finomabbá teszi. Ráadásul az elkészítése is szemtelenül egyszerű.

A bodza tehát igazi ajándék számunkra, mégis, több van belőle az út szélén, mint a kertekben. Pedig kevés igénye van, és ráadásul nagyon hasznos. Nem véletlen, hogy a Harry Potter hetedik részében minden idők leghatalmasabb varázspálcája, a Pálcák Ura is bodzából készült.

Így hát adjunk neki egy esélyt a kertben, és élvezzük minden évben a belőle készült csodás bodzaszörp ízét! A kertben pedig a csodás látványát, hiszen igazán különleges, amikor virágba borul. A látvány és az íz mellé pedig varázslatos illat is társul.

Ismerd meg a bodzát

A fekete bodza hazánkban őshonos cserje. Nagy, tányérszerű, fehér virágzata, és fekete bogyótermése van. A bodzát korábban nem csak a virága és a bogyója miatt kedvelték. Speciális tárgyakat is készítettek belőle, mivel az ágainak belsejében puha, szivacsszerű rész van, amelyet bodzabélnek nevezünk, és amelyből olyan üreges tárgyak készíthetők, mint amilyen a bot, a bodzasíp, vagy a furulya.

bodza

A bodza kevés igényt támaszt gondozója felé, így érdemes tartani a kertünkben belőle. Fotó: Pixabay

Manapság leggyakrabban lekvárt és szörpöt készítünk belőle, de korábban igazi csemegének számított a kirántott bodzavirág. De kedvelt desszert napjainkban is, amikor a virágokat sörös palacsintatésztába forgatják, majd hirtelen kisütik olajban. A néphit szerint a disznókat elkerüli a vész, ha az óljukba bodzaágat szórnak, míg az alsó Őrségben úgy vélték, nem szerencsés, ha bodza van a ház mellett, mert belecsaphat a villám. Minden esetre szerencsére elég sok házban nem félnek ettől, hiszen sok kert ékessége a fekete bodza.

Erre van szükség a fekete bodzának

A fekete bodza minden kertben jól mutat, legyen szó modern, vagy inkább hagyományos hangulatú kertről. Míg tavasszal csodásan illatos virágaival, addig ősszel sötét bogyótermésével dekorálja kertünket. Gondozása nagyon könnyű, így kezdő kertbarátok számára is igazán jó választás. A bodzát napos vagy félárnyékos helyre ültessük, mert ha nem jut napfényhez, akkor nem fog kellőképpen fejlődni, és így virágot és bogyót sem fog hozni.


A bodza talajigénye is átlagos, a szélsőségektől mentes kerti talaj tökéletesen megfelel számára, ám a legjobban a kissé nedves, tápanyagban gazdag talajokban érzi jól magát. Vízigénye közepes, folyamatos öntözést nem igényel, azonban ha túlságosan nagy a meleg és a szárazság, akkor érdemes megöntözni. A bodza könnyen terjed gyökérsarjakkal, de ezt metszéssel meg tudjuk fékezni.

Fontos, hogy rendszeresen visszavágjuk a bodzát, különben felkopaszodhat, és rendezetlen, gyomszerű hatást kelthet. Ha nem szedjük le a virágokat, ősszel bogyó terméssel örvendeztet meg bennünket.

A bodza akár sövénynek vagy térhatárolónak is ideális. Ez a lombhullató kerti cserje 3-6 méteres bokorrá fejlődik, de metszéssel méretre tudjuk igazítani, így a kisebb kertekben is tökéletes lehet. Ráadásul még az énekes madarakat is a kertbe tudjuk vonzani a bodzával, hiszen nagyon szeretik a madarak a bodzabogyót.

Ne keverd össze a fekete bodzát a gyalog-, vagy földibodzával!

A fekete bodzát össze lehet téveszteni a mérgező gyalog- vagy földibodzával, de amíg a fekete bodza bokor formájú, addig a gyalogbodza inkább lágyszárú növény. A fekete bodza nagyobb méretű bokor, vagy kompakt fa megjelenésű cserje, viszont a gyalogbodza alacsony, gyomszerű növény. A fekete bodza virágzata fehér, és tenyérszerűen helyezkedik el, termése pedig lefelé csüngő, míg a gyalogbodza felfelé álló termést hoz.

Ezért egészséges a fekete bodza

A bodzát nem véletlenül használták már az ókorban is gyógyításra. Virágjából megszárítva vízhajtó és lázcsillapító hatású tea készíthető, de megfázásra is kiváló. Nátha esetén napi 2-3 csészét ajánlatos fogyasztani belőle.

bodzaszörp citrommal

A bodzaszörp könnyen és gyorsan elkészíthető otthon is. Fotó: Pixabay

A bodza fekete bogyóiból lekvár főzhető, melynek hashajtó hatása van. Ha nem a kertünkben terem, érdemes csakis olyan területről beszerezni, ahol nem halad el nagy forgalom, és nincsenek gyárak a közelben, hiszen a káros anyagoktól szennyezett lehet a bodza.

Fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatását már az indiánok is alkalmazták, ezen kívül pedig szívesen használták még a bőr ápolására és a szem borogatására is. Napjainkban leginkább immunrendszerünk erősítésére használjuk, de hatékony méregtelenítő is, és még a pattanások és a bőrkiütések tisztítására is kiváló. Általános vérzéscsillapítóként is alkalmazzák.

A bodzabogyó kivonat hatékonynak bizonyult számos influenzavírus-törzzsel szemben, de kiváló a bodzavirághoz hasonlóan megfázásra és köhögésre is. A bodzabogyó antioxidánsokban, flavonoid típusú vegyületekben rendkívül gazdag. Magas a kálium tartalma, valamint sok C-vitamint, A-vitamint és E-vitamint is tartalmaz.

Így készíts bodzaszörpöt

A bodzaszörp vagy limonádé készítéséhez a májusban és júniusban nyíló fehér virágzatra van szükségünk. Ha gyógyteának való bodzát is szeretnénk, akkor szárítsuk meg a virágokat. Ha a virágokat nem szedjük le, a termést ősszel szüretelhetjük. Ezzel célszerű kesztyűs kézzel bánni, mert a bogyók erősen feketére festhetik a kezünket.

A virágot teljes kinyílt állapotában szedjük le. Ha tetves, ne szedjük le, mert a leszedett virágernyőket tilos megmosni, ugyanis a hatóanyag nagy része a virágban és a virágporban van. Ezért sem érdemes eső után begyűjteni a virágot. A bodzaszörp készítésére számtalan recept létezik. Mi így készítjük:

1. A virágokat ne mossuk meg, csupán rázzuk le, hogy megszabadítsuk a felesleges szennyeződésektől, rovaroktól.

2. Forraljunk fel vizet, majd hűtsük le.

3. Öntsünk 3 kg cukrot egy 5 literes üvegbe, majd adjuk hozzá a vizet, és keverjük el, míg teljesen fel nem olvad.

4. Vágjuk rövidre a virágok szárát, majd körülbelül 25 virágot tegyünk az edénybe, és karikázzunk rá vegyszermentes citromot ízlés szerint.

5. Adjunk hozzá 40 gramm citromsavat.

6. Hagyjuk 3 napig állni úgy, hogy naponta háromszor átkeverjük, majd szűrjük le, és tegyük hűtőbe. Ha nem csak a tavaszi és a nyári időszakban szeretnénk fogyasztani, tegyük félliteres üvegekbe, és kerüljön a mélyhűtőbe. Sok kellemes, bodzaszörp kortyolgatós nyári napot kívánunk!