A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága újabb, nagy érdeklődésre számot tartó szakmai tanulmányutat szervez, ezúttal a kecskesajtkészítés világába kalauzolva a résztvevőket. A tavalyi, szintén Franciaországban megrendezett tanulmányút sikerére alapozva az idei képzés egy új, különleges helyszínen valósul meg.



Az októberi programot kifejezetten mikro- és kisüzemi tejipari vállalkozások, valamint kézműves sajtkészítők számára hirdetik meg. 

A résztvevők egy ötnapos, intenzív képzésen sajátíthatják el a francia kecskesajtok előállításának teljes technológiai folyamatát – a gyártás előkészítésétől kezdve, a gyártási lépéseken át egészen az érlelésig.

A NAK célja, hogy elősegítse tagjai szakmai fejlődését, piaci versenyképességét és sikerességét. Az elmúlt évek tapasztalatai is megerősítik, hogy a hazai kézműves sajtgyártók körében hatalmas az igény az olyan gyakorlatorientált képzések iránt, amelyek során olyan tudás szerezhető, ami a hazai oktatásban nem elérhető. Az eddigi külföldi workshopoknak köszönhetően már több magyar sajtkészítő ért el kiváló eredményeket hazai és nemzetközi versenyeken is. Ez az új program is e tudásbővítő célkitűzés jegyében jött létre.


kecskesajt

Fotó: Pixabay


A képzés középpontjában a friss, lágy és félkemény kecskesajtok elméleti és gyakorlati előállítása áll. A tanfolyam során hangsúlyt kapnak a leggyakoribb gyártástechnológiai hibák, azok felismerése és kiküszöbölésének lehetőségei is, így a megszerzett tudás közvetlenül beépíthető a napi gyártási folyamatokba.

A képzés időpontja 2025. október 6–11., helyszíne pedig Surgeres, Nyugat-Franciaország. 

A kurzusnak az ENILEA-ENSMIC (Ecole Nationale d’Industrie Laitière et des Biotechnologies) élelmiszeripari kampusza ad otthont, ahol a résztvevők 28 órányi oktatásban részesülnek. A programot egy helyi termelői sajtműhely meglátogatása is színesíti.

Az oktatás nyelve angol, így az angol nyelvtudás előnyt jelent a jelentkezés során. A szakmai program költségeit a Kamara fedezi, azonban az utazás, szállás, étkezés és biztosítás a résztvevők saját költségére történik. Az utazást repülővel vagy vasúton érdemes megtervezni, ehhez a Kamara tájékoztató jellegű segítséget nyújt.



A képzés alatt (hétfőtől péntekig) napi ebéd igényelhető a kampusz étkezdéjében 5,5 euró/étkezés áron.

A tanulmányút elsősorban olyan szakembereknek szól, akik sajtkészítéssel foglalkozó mikro- és kisüzemi vállalkozásokban dolgoznak. Jelentkezni a kitöltött űrlap visszaküldésével lehet a turoczi.fanni@nak.hu e-mail-címen. Fontos, hogy a részvételre mindössze nyolc fő számára van lehetőség, így a jelentkezés önmagában nem garantálja a részvételt. A jelentkezési határidő: 2025. augusztus 30.

Indexkép: Pixabay