Az élelmiszeripari innováció és a fogyasztói elvárások folyamatos változása új lehetőségeket teremt a növényi alapú, természetes összetevők alkalmazására. A Jagua Blue (Genipin por) éppen ebbe a kategóriába tartozik.
Természetes eredetű, intenzív kék színt biztosító színezék, amely növényi alapú termékekhez, vegán és clean-label kategóriákhoz egyaránt ideális. Biztonságos alkalmazásához az EFSA 2025. decemberében közzétett szakvéleménye tudományos alapot is biztosít, kiemelve a biztonságos felhasználás lehetőségét.
A Gardenia gyümölcsből származó Jagua por esetében az EFSA szakértői panelja átfogó toxikológiai és expozíciós vizsgálatokat követően megállapította, hogy a javasolt alkalmazási módok és mennyiségek mellett biztonsággal alkalmazható (napi megengedett beviteli értéke (ADI): 34 mg/testtömeg-kg/nap).
A Jagua Blue intenzív kék színét széles pH tartományban megtartja, mindemellett akár magas hőmérsékletű kezelés (fűzés, sütés, pasztőrözés stb.) mellett is stabil marad.
.jpg)
Az élelmiszeripari innováció és a fogyasztói elvárások folyamatos változása új lehetőségeket teremt a növényi alapú, természetes összetevők alkalmazására – Fotó: stocksnap.io
Mindennek köszönhetően a felhasználása sokrétű lehet. Cukrászati termékek, desszertek, italok, tejtermékek, pékáruk és növényi alapú élelmiszerek színezésére egyaránt alkalmas. Természetes és vizuálisan vonzó megoldást kínál a dekorációs krémek, marcipánok és fondant készítmények színezésére.
Az EU-ban a Jagua Blue jelenleg új élelmiszer-adalékanyagként van értékelve, tehát nem egy régi, már engedélyezett E-számos színezék újraértékeléséről van szó.
Nemzetközi szinten a Codex Alimentarius INS 183 kóddal listázza, míg az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) 2023-ban engedélyezte bizonyos élelmiszer-kategóriákban való használatát. Ez a nemzetközi elismerés lehetőséget biztosít a globális piaci belépésre, különösen azok számára, akik prémium vagy növényi alapú termékeket fejlesztenek.
A Jagua Blue különösen jól illeszkedik azokba a fejlesztési irányokba, amelyek a fenntarthatóságot, a természetes összetevőket és a modern vizuális élményt helyezik előtérbe.
Forrás: NAK - EFSA Journal
Indexkép: pixabay.com