Az internet új kedvence a zellerlé – de tényleg megéri minden reggel meginni belőle egy pohárral? Dr. Eric Berg világhírű egészségügyi szakértő szerint a válasz: egyértelmű igen! Sőt, ő a zellerlevet egyenesen „korunk legerősebb gyógyszerének" nevezi, és nem véletlenül.
Miért ilyen népszerű?
A zellerlé alacsony kalóriatartalmú, viszont tele van tápanyaggal. Két szál zeller mindössze 15 kalóriát tartalmaz, de rostban és K-vitaminban gazdag, továbbá tartalmaz A-, C-vitamint, kalciumot és vasat is. Egy 480 ml-es pohár zellerlé már komolyabb mennyiségben tartalmaz B9-vitamint (folátot), valamint körülbelül 288 mg nátriumot – és ami a legfontosabb: négy kulcsfontosságú fitonutriens is rejtőzik benne.
A varázslatos négyes
Dr. Berg szerint ezek a vegyületek – 3-n-butilftalid, apigenin, kumarinsav és kaempferol – valódi csodaszerek. A 3-n-butilftalid például segíthet az agyvérzés utáni regenerációban, javítja a mikrokeringést, és még az Alzheimer-kór tüneteit is enyhítheti. Az apigenin pedig nemcsak nyugtató és vérnyomáscsökkentő, de alvásminőség-javító hatással is bír, és ígéretes cukorbetegség esetén.
A kumarinsav gyulladáscsökkentő és vércukorszint-szabályozó, míg a kaempferol vírus-, baktérium- és gombaellenes harcosként ismert, emellett daganatmegelőző hatású is lehet.
Egy hét alatt csoda történhet?
Egyes tanulmányok szerint a zellerlé rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti a szisztolés vérnyomást, és már fél év alatt látványos eredmények érhetők el – ezt egy korábbi magas vérnyomásban szenvedő beteg tapasztalatai is alátámasztják.
A zellerlékivonat emellett prediabéteszes felnőtteknél a vércukorszintet is kedvezően befolyásolta – még étkezések előtt és után is.
Nem mindenki számára ajánlott!
A zeller ugyanakkor allergiát is kiválthat, amely bőrkiütéstől a légzési nehézségekig terjedhet, sőt ritkán akár életveszélyes anafilaxiás sokkot is okozhat. Vérhígítót szedőknek pedig különösen fontos, hogy előbb konzultáljanak orvossal, mivel a zeller befolyásolhatja ezek hatását.
Hogyan fogyasszuk?
Dr. Berg szerint a legjobb reggel, éhgyomorra meginni egy pohárral, lehetőleg biozellerből készült lé formájában. Ízesítésként egy kevés citromlé is mehet bele – ez nemcsak feldobja az ízét, de még több egészségügyi előnyt is ad hozzá.
Ha nem vagyunk a nyers lé hívei, a zeller remekül használható salátákban, turmixokban, levesekben vagy akár pirítva – az íze karakteres, de kifejezetten kellemes, ha megfelelően párosítjuk.
Forrás: express.co.uk
Indexkép: Shutterstock