Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó húskészítményekből álló termékcsaládot fejlesztett ki a felgyői Gulyás János és Társa Kft. konzorciumi partnerségben a Debreceni Egyetemmel (DE) – ismertették a projektzáró konferencián pénteken az egyetem agrárközpontjában.
A húskészítmények kidolgozására 526,7 millió forintot nyertek el a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése elnevezésű pályázati keretprogramjában. A teljes kutatás és termékfejlesztés költségvetése 765,7 millió forint volt – hangzott el a projektzárón.
Stündl László, a DE mezőgazdasági, élelmiszertudományi és környezetgazdálkodási karának dékánja kiemelte:
egyedi bioaktív hatóanyagokkal (esszenciális nyomelemekkel, antioxidánsokkal és prebiotikumokkal) dúsított húsipari termékek fejlesztését valósították meg, amelyek egyszerre támogatják a fogyasztók egészségét, és növelik a hazai húsipar innovációs potenciálját.
A termékfejlesztések mellett az innovációs tevékenységek célja olyan új eljárások, valamint megbízható és érzékeny vizsgálati módszerek kifejlesztése volt, amelyek alkalmasak az innovatív húsipari termékek egyedi összetételének standardizálására, illetve a minőség és a feldolgozási folyamatok állandó ellenőrzésére valós idejű és nem roncsoló jellegű vizsgálatok által – mondta, hozzátéve: a projekt hozzájárul az iparág modernizációjához, a termékbiztonság és a minőség javításához azáltal, hogy elősegíti költséghatékony, fenntartható gyártási folyamatok bevezetését.
A biológiai hatásvizsgálatoknak köszönhetően a növényi rostforrások megfelelő kezelésének, átalakításának és felhasználásnak módját is optimalizálták – fotó: pixabay.com
A dékán szerint a kifejlesztett termékek új kategóriát képviselnek, hiszen olyan funkcionális húskészítményekről van szó, amelyek nemcsak a hagyományos táplálás, hanem az egészségmegőrzés és bizonyos célzott élettani hatások támogatását is szolgálják.
A kutatás-fejlesztési munka sikeresen igazolta, hogy az alkalmazott bioaktív hatóanyagok funkcionális adalékokként való alkalmazása nemcsak biztonságos, hatékony és fiziológiai szempontból releváns, de piacképes is
– magyarázta Stündl László.
Kelemen Ferenc vegyész elmondta: a kutatások során feltárták az alkalmazni kívánt fehérje- és rostforrások releváns fizikai-kémiai paramétereit és techno-funkciós tulajdonságait, illetve az eltérő élelmiszermátrixok biohasznosulásra gyakorolt hatásait.
Hozzátette: a biológiai hatásvizsgálatoknak köszönhetően a növényi rostforrások megfelelő kezelésének, átalakításának és felhasználásnak módját is optimalizálták, amelyek a húsipari termékek esetében a megnövelt biológiai értéket biztosítják.
Az új, funkcionális termékváltozatok életkorspecifikus jellegéből adódóan a kisgyermekektől az időskorú emberekig több korosztály megtalálja a számára legelőnyösebb fiziológiai hatással jellemezhető húskészítményt a termékpalettából.
A kifejlesztett termékek közül Kelemen Ferenc megemlítette:
- az immunerősítő bajor kolbászt,
- az antioxidánsokkal dúsított és fehérjedús debreceni kolbászt,
- a fehérjékkel gazdagított, zsírcsökkentett és prebiotikus hatású sütnivaló kolbászt,
- a prebiotikus csirke- és pulykamellsonkát,
- a nyomelemekkel és prebiotikumokkal fortifikált (megerősített) csemege debrecenit,
- a fehérjekivonattal és prebiotikumokkal dúsított virslit,
- és a funkcionális fekete-erdei sonkát.
Bene Krisztián, az évente 10 500 sertést vágó és feldolgozó Gulyás és Társa Kft. képviselője a projektzárón jelezte: a most kifejlesztett új termékek év végén, vagy legkésőbb jövő év elején lesznek elérhetőek a kereskedelemben.
Forrás: MTI
Indexkép: pixabay.com