Egy friss vizsgálat során több mint 12 772 brazil felnőttet követtek nyomon mintegy nyolc éven át, akiknek átlagéletkora 52 év volt. A tanulmány eredményei alapján akik a legtöbb mesterséges édesítőszert fogyasztották – leginkább aszpartámot, szacharint, aceszulfám‑K‑t, eritritet, szorbitolt és xilitolt –, azoknál szignifikánsan gyakoribb volt a memóriavesztés és a gondolkodási képesség romlása. A legtöbbet fogyasztóknál ez a hanyatlás 62 %-kal gyorsabb volt, ami körülbelül 1,6 évnyi agyi öregedésnek felel meg.

Azok, akik közepes mennyiséget fogyasztottak az édesítőszerekből (átlagosan 64 mg/nap), szintén romlást tapasztaltak, bár enyhébb formában: ez 35%-kal gyorsabb hanyatlást jelentett, azaz kb. 1,3 évnyi agyi öregedést.

Az eredmények különösen erőteljesek voltak a 60 év alatti felnőtteknél. Szintén érdemi volt a hatás cukorbetegeknél, ahol a kapcsolat a gyorsabb kognitív hanyatlás és a magasabb édesítőszer-fogyasztás között még erőteljesebb volt.

Fontos azonban hangsúlyozni: a tanulmány csupán összefüggéseket mutatott ki – nem bizonyít ok-okozati kapcsolatot.

Meg kell említeni továbbá, hogy nem találtak összefüggést a tagatóz fogyasztása és a kognitív hanyatlás között.

A szerzők javaslata szerint érdemes lehet csökkenteni a mesterséges édesítőszerek fogyasztását, különösen középkorúak és cukorbetegek esetében. Alternatívaként természetes édesítőket javasolnak, mint amilyen a méz, a juharszirup, a kókuszcukor vagy akár az alma­szósz.

Egyéb megfontolandó kutatási eredmények

• Az eritritet több tanulmány összefüggésbe hozza a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, például a szívrohammal és a stroke-kal.

édesítőszer

Érdemes lehet csökkenteni a mesterséges édesítőszerek fogyasztását – fotó: Shutterstock

• Egy átfogó indiai elemzés szerint az aszpartám, a szacharin, illetve a szukralóz akár a vér-agy-gát működését is károsíthatják, gyulladásos folyamatokat idézhetnek elő, módosíthatják az agyi véráramlást vagy a mikrobiomot, ami különösen metabolikus betegségekkel élőknél lehet veszélyes.

Ezek a mechanizmusokat vizsgáló tanulmányok alátámaszthatják azt, hogy miért jelenthetnek hosszú távon kockázatot ezek az édesítőszerek.

A tanulmány egyik korlátja az volt, hogy nem minden mesterséges édesítőszert tartalmazott. Emellett a résztvevők maguk közölték az étrendjükkel kapcsolatos információkat, így előfordulhat, hogy nem emlékeztek pontosan mindenre, amit ettek.

Forrás: sciencedaily.com

Indexkép: Shutterstock