Mi a különbség a hazai és a külföldi termék között? Hogyan ismerjük fel egy termékről, hogy importált? Mikor tüntethető fel egy terméken, hogy hazai? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapunk a „MA TE mit eszel?” filmsorozat második adásából.
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) új, tudományos alapokon nyugvó ismeretterjesztő sorozata, amely a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Mecenatúra (MEC_24) programjának támogatásával jött létre, 12 epizódon keresztül válaszol meg olyan közismert kérdéseket, amelyeket kevesen vagy épp tévesen ismernek sokan. Ezúttal a hazai és import termékek előnyeit és hátrányait vesszük górcső alá.
A MATE szeptember 1-től november 30-ig tartó filmsorozata közérthetően, tudományosan megalapozott információkkal segíti a fogyasztókat az egészségtudatos életmód és táplálkozás kialakításában. De nem csupán előadásokról vagy tudományos anyagokról van szó – a sorozat személyes hangvételű, gyakorlatias, vizuálisan igényes videók formájában éri el a közönséget. Minden epizódhoz kötődik egy podcast-beszélgetés is, ahol az epizódok témaköreit még mélyebben járják körül az egyetem szakemberei.
A sorozat második epizódjából a nézők segítséget kapnak annak megítélésében, hogy az élelmiszerboltok árubősége mellett vajon a hazai vagy az importtermékek megvásárlása-e az ideális választás.
Ezúttal a hazai és import termékek előnyeit és hátrányait vesszük górcső alá – fotó: MATE
Sokszor felmerül vásárláskor, hogy például az ínycsiklandozóan piros szamóca vagy az illatos fokhagyma hazai termék-e vagy külföldről kerül a boltok polcaira. Ránézésre hogyan lehet megkülönböztetni? Megtudhatjuk továbbá, hogy mit jelent a magyar termék, a hazai termék és a hazai feldolgozású termék, valamint, hogy hogyan alakul a termékek árképzése.
Szóba kerül a rövid és hosszú ellátási lánc is, azok milyen szerepet játszanak a helyi gazdaság élénkítésében és a fenntartható élelmiszer-ellátás biztosításában, mennyire szolgálják a társadalmi, gazdasági és környezeti fenntarthatóságot, milyen hatással vannak a termékek minőségére.
Továbbá rávilágítunk a különböző termékek csomagolásaira is, amelyek biztosítják – akár hosszabb távokon is – a biztonságos szállításukat. Szakértőink szólnak a Hungaricum és a földrajzi oltalom alatt álló termékekről is.
A sorozat célja az, hogy párbeszédet kezdeményezzen. A közösségi médiafelületeken a nézők kérdéseket tehetnek fel, szavazhatnak témákról, kommentelhetik a látottakat. A szervezők egyetemi versenyeket és workshopokat is terveznek, ahol az érdeklődők találkozhatnak a kutatókkal, és saját élményeiken keresztül kerülhetnek közelebb a tudományhoz. Ezzel a sorozat nemcsak információforrás, hanem közösségi élmény és tudományos párbeszéd platformja is lesz.
A projekt szakmai vezetője dr. Kocsis Tamás, az NKFIH Tudományos Mecenatúra pályázat nyertes kutatója, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének vezető oktatója.