Lencse és borsó: két növény, ami rendkívüli hatásokkal bír, de ennek ellenére mégis minimális a népszerűségük. Míg a növényi étrendet követők szabályosan imádják a lencsét és a borsót, addig mások nagyon keveset fogyasztanak eme hüvelyesekből.
A lencse és a borsó sokkal többet érdemelne
A hüvelyesek az indiai, a közel-keleti konyhákban alapvető alapanyagok, de viszonylag ritkák a klasszikus magyar ételekben. Egy 2022-es áttekintő tanulmányban az olaszországi Camerino Egyetem tudósai a lencsét az egyik legfontosabb hüvelyesnek nevezték ki.
A két hüvelyesnek számos előnye van: egészségesek, táplálók és olcsók, ennek ellenére mégsem építjük be őket a mindennapi étkezésünkbe.
Hazánkban évente csupán 1-1 kg-ot eszünk száraz hüvelyesekből és zöldborsóból is. Ez nagyon csekély mennyiség, pedig magas fehérjetartalmuk miatt képesek könnyedén pótolni a húst. 100 gramm lencse nagyjából 12 gramm fehérjét biztosít, ami egy ülő életmódot folytató, középkorú nő teljes napi fehérjeszükségletének az ötöde.
További előnyök:
- a borsó és a lencse alacsony glikémiás indexű élelmiszerek, vagyis nem dobják meg a vércukorszintet
- tele vannak fitokemikáliákkal, antioxidánsokkal
- fogyasztásuk számos egészségügyi előnnyel jár: például segítenek megelőzni a gyulladások kialakulását és a szív- és érrendszeri betegségeket
- egyes tanulmányok szerint a lencsefogyasztás mérsékelheti a szívbetegségek, a degeneratív rendellenességek kialakulásának esélyét és lassíthatja az öregedési folyamatokat
Miért ne ennénk tehát többet belőle? Azon túl, hogy egészséges, nem drága, és akár a kertben is könnyen termeszthető. Ismerjük meg jobban a lencsét és a borsót!
Minden héten az asztalon van a helye!
A lencse őshazája Afganisztán környéke – termesztését Egyiptomban és Mezopotámiában kezdték. Többféle fajtája létezik. Színe alapján lehet:
- zöld (ezek a legelterjedtebbek, főzés előtt be kell áztatni),
- sárga (az indiai konyha alapanyagai, enyhén dióra emlékeztető ízzel),
- fekete (apró magvú, kiváló köret készíthető belőle húsok mellé),
- vörös (nem kell beáztatni, 20 perc alatt pürés állagúvá fő).
Nagy energiatartalommal, magas fehérjetartalommal, és jelentős szénhidráttartalommal rendelkezik (53 gramm/100 gramm), de ennek ellenére is könnyen beilleszthető a cukorbetegek étrendjébe az alacsony glikémiás indexe miatt, hiszen lassan és egyenletesen szívódik fel.
Rendkívül magas rosttartalma segít a székrekedés kialakulásának megelőzésében, az emésztőrendszer működésének szabályozásában. Vitaminok közül nagyobb mennyiségben tartalmaz: folsavat, pantoténsavat, B1-, B6-, B2- vitamint, niacint, karotint. Ásványi anyagok közül magas a foszfor, a kálium, a magnézium, a kalcium, a cink és a vas tartalma.
Rendszeresen fogyasztva:
- csökkenti a koleszterin-szintet,
- kiváló antioxidáns, a szabad gyökök megkötésével eredményesen harcol a daganatos megbetegedések kialakulása ellen
- erősíti az immunrendszert,
- méregtelenít.
- teljes kiőrlésű gabonával fogyasztva a lencse a húsfehérje megfelelőjeként működik, ami ha vegetáriánus vagy vegán étrendet követ valaki, akkor jól jöhet
- gluténmentes, így cöliákiában szenvedők is fogyaszthatják
- segíti normalizálni a vérnyomást
- csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, mivel csökkenti a rossz koleszterin szintjét
- táplálja a jó baktériumokat a bélrendszerben
Felhasználható levesek, főzelékek, saláták, lepények készítésére. lencse vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag, a vörös húsokra jellemző zsír és koleszterin nélkül.
Egészséges, tápláló és olcsó, ennek ellenére mégsem építjük be a mindennapi étkezésünkbe – fotó: pixabay.com
A borsó is csupa egészség
A borsót is gyakrabban be kellene építeni az étrendünkbe. A zöldborsót (Pisum sativum) a feltételezések szerint már több ezer éve is ismerték és termesztették, de a gasztronómiai felhasználásának kezdete az 1700-as évek elejére tehető, amikor még igazi különlegességnek számított és meglehetősen drága alapanyag volt.
Mi minden van a zöldborsóban?
- vitaminok: B1, B2, B6, C, E, K
- ásványi anyagok: magnézium, kálium, kalcium, vas, foszfor, mangán, réz
- fehérjék: 5,42 gramm/100 gramm
- szénhidrátok: 14,45 gramm/ 100 gramm
- színanyagok: klorofill
- fitoszterolok
- antioxidánsok: flavonoidok, karotin, lutein, és zeaxanthin
- rostok: 5,1 g /100 gramm
Milyen élettani hatásai lehetnek a zöldborsó rendszeres fogyasztásának?
- immunerősítő
- segíti az anyagcserét
- csökkenti a vérnyomást
- javítja az emésztést
- csökkenti a gyulladásos folyamatokat
- serkenti a bélműködést
- alacsony a zsírtartalma és a kalóriatartalma, így aki diétázik, fogyókúrázik az is nyugodtan fogyaszthatja
- szabályozza a ,,rossz" koleszterin szintjét, és a vércukorszintet is kedvezően befolyásolja
- segíti az izmok egészséges működését
- segít fáradékonyság, vérszegénység, esetén
- javítja a hangulatot
- az idegrendszer segítője
- fontos szerepet játszik a gyomorrák elleni védelemben
A fentiekből kiderül: a lencse és a borsó igazi aduászok a konyhában. Használjuk őket minél többször, mert amellett, hogy finomak, sokféleképpen elkészíthetőek még egészségesek is.
Forrás: greendex.hu