Hatalmas mennyiségben dobjuk a kukába vagy a komposzthalomra a tápanyagokban gazdag növényi részeket – ilyen például a gyökérzöldségek levele is, amit még sokféleképpen lehetne hasznosítani.
Mire jó a karalábé levele?
Aki még nem kóstolta a karalábé leveléből készült mártást, az nem is sejti, milyen finomságról maradt le. A frissen szedett, apróra vágott leveleket kevés vajon érdemes megfonnyasztani, majd sóval és borssal ízlés szerint fűszerezni. A végén egy tejfölös habarással tehetjük teljessé az ízélményt. Ez a különleges mártás kiválóan illik főtt húsok mellé, de jó választás lehet töltött tökhöz, vagy akár a megtöltött, levágott karalábéhoz is.
A karalábé levelei igazi tápanyagbombák: vitaminokban, káliumban, kalciumban és vasban bővelkednek, miközben jelentős antioxidáns-tartalommal is rendelkeznek. Ha megszárítjuk, akkor a zellerhez hasonlóan ételízesítőt nyerhetünk belőle, de frissen is sokoldalúan felhasználható – salátákban, főzelékekben vagy akár levesekben is megállja a helyét.
A karalábé levelei igazi tápanyagbombák – fotó: pixabay.com
A reteklevél is kincseket tartogat
Szintén figyelemre érdemes a reteklevél, amely kalciumban, vasban, káliumban, valamint K-, B- és C-vitaminban gazdag, emellett gazdag rostforrás. Felhasználhatjuk salátákban, turmixokban, de akár pestót is készíthetünk belőle: ehhez a reteklevelet pirított dióval vagy fenyőmaggal, fokhagymával, sóval, borssal, parmezánnal és olívaolajjal pépesre kell turmixolni, míg krémes állagot nem kapunk. Nagyon finom pirítósra kenve vagy tésztaszószként.
A reteklevelet – csakúgy, mint a karalábé, sárgarépa vagy cékla zöldjét – hozzáadhatjuk zöldborsó főzelékhez is, de sóskával vagy spenóttal kombinálva is izgalmas ízvilágot érhetünk el.
A reteklevél gazdag rostforrás – fotó: pixabay.com
Mángold mindenestől
Sokan kidobják a mángold szárát, mert nem tudják, hogy a mángold szára is ehető, sőt, kifejezetten ízletes. Levesekben, főzelékekben kiváló, de a vastagabb szárak akár meg is süthetők egy rizses-darált húsos vagy zöldséges töltelékkel, tejföllel leöntve, reszelt sajttal megszórva.
A mángold rendkívül tápláló, tele van magnéziummal, káliummal, valamint A-, C- és K-vitaminnal.
Héjak – nem csak festéshez
A vöröshagyma héját se dobjuk el, mert megszárítva és üvegben tárolva kitűnő alapanyaga a köhögéscsillapító, vírusellenes teának.
A cékla levele is nagyon értékes: A-, B- és C-vitamint tartalmaz. Frissen, szendvicsbe téve, tojáskrémbe aprítva vagy szárítva fűszerként is remek.
Elhanyagolt répadarabkák
A sárgarépa zöldjét sokan a kesernyés íze miatt nem használják fel, pedig ez főzéssel tompítható. Akár omlettbe is belecsempészhető, vagy pestóként is felhasználható a reteklevél receptje alapján. Teaként a vér- és májtisztító hatása jelentős, a népi gyógyászatban torokgyulladás, fogínyproblémák esetén is sikerrel használják.
A sárgarépa zöldjét sokan a kesernyés íze miatt nem használják fel – fotó: pixabay.com
A gyümölcsnek se legyen maradéka!
A szőlőlevél télire is eltárolható: ehhez rövid ideig forrázzuk, majd hideg vízzel leöblítve tekerjük fel, tegyük üvegbe, sós vízzel és egy kevés olajjal tartósítsuk.
A dinnye héjából is lehet finom savanyúságot készíteni, mustármaggal, fokhagymával, kaporral, borssal vagy korianderrel ízesítve.
A földieper levele pedig szárítva hatékony teaalap lehet emésztési gondok vagy hányinger esetén, vízhajtó hatása pedig szederlevéllel tovább fokozható.
Látható, hogy a növények szinte minden része hasznosítható a konyhában. Egy kis kreativitással ízletes, tápláló és fenntartható ételek is készülhetnek ezekből az alapanyagokból – ha pedig van egy jól bevált recepted, örömmel fogadjuk!
Forrás: egy.hu
Indexkép: pixabay.com