Ajvár – A paprikakrém koronázatlan királya
Ha egyszer megkóstoltad az ajvárt, garantáltan nem tudsz majd leállni vele! Ez a selymes, füstös paprikakrém a szerb, horvát és bolgár konyha igazi büszkesége, de már Magyarországon is egyre népszerűbb. Az ajvár alapja a sült paprika, amit néha padlizsánnal, fokhagymával és egy kevés csípős paprikával is megbolondítanak. Ősszel, amikor a paprika olcsó és mindenütt kapható, érdemes nagyobb adagot készíteni belőle – hiszen remek szendvicskrém, húsok mellé köret, de akár tésztafeltétként is működik! Egy kis üveg ajvár a kamrában maga a balkáni életérzés.
Zakuszka – Erdélyi csoda, balkáni alapokon
A zakuszka igazi őszi sláger Erdélyben és a Balkánon is. Ez a zöldséges krém rendszerint padlizsánból, paprikából, paradicsomból és néha sárgarépából készül, de minden családnak megvan a maga titkos receptje. A zakuszka szendvicsen, pirítóson, de akár főtt tésztán is mennyei, ráadásul tele van vitaminnal és rosttal. Az őszi betakarítás után a legjobb időtöltés az, ha összegyűlik a család, és közösen főznek egy nagy kondér zakuszkát, amit aztán üvegekbe zárva egész télen elő lehet kapni.
illusztráció – Fotó: Pixabay
Lecsó – Magyar klasszikus, balkáni gyökerekkel
A lecsó nálunk szinte nemzeti eledel, de kevesen tudják, hogy a recept eredete a Balkánra vezethető vissza. Paprika, paradicsom, hagyma – az alap hármas, amit mindenki kedve szerint turbózhat kolbásszal, tojással vagy akár rizzsel is. Az őszi lecsó igazi vitaminbomba, és kiváló módja annak, hogy a szezon végén megmentsd a maradék zöldségeket. Egy nagy fazék lecsóval mindenkit le lehet venni a lábáról, akár kenyérrel, akár magában tálalod.
Balkáni ízek a magyar konyhában – próbáld ki te is!
Az őszi zöldségdömping ideális időszak arra, hogy kipróbáld ezeket a fenséges szószokat és krémeket. Ne félj kísérletezni: egy kis ajvár a reggeli szendvicsen, zakuszka a vendégváró falatok között, vagy egy gőzölgő tányér lecsó vacsorára – mind-mind feldobják az őszi napokat. Ráadásul ezek a receptek kiválóan alkalmasak tartósításra, így a nyár és ősz ízeit még télen is élvezheted!
Ne hagyd ki a balkáni konyha izgalmait – tedd színessé az őszi hétköznapokat ajvárral, zakuszkával és lecsóval!
Indexkép: Pixabay