A vegetáriánus táplálkozás térnyerésével egyre nagyobb az igény a minőségi, természetes húshelyettesítők iránt – ezt ismerte fel a kaposvári Dékmár Szilvia és férje, akik kézműves, adalékanyagoktól mentes gabonakolbászuk, azaz „galbász” megalkotásával új szintre emelték a vega élelmiszerek világát.
Szilvia gyerekkora óta vegetáriánus, ám sokáig nem talált igazán meggyőző húsmentes alternatívát. A bolti vega kolbászok morzsalékossága és a kellemetlen textúra miatt lemondott ezekről – mígnem férje, aki cukrász-szakácsként dolgozik és húst is szívesen fogyaszt, megalkotta a tökéletes receptet. A család baranyai gazdaságában megtermelt búza, árpa, zab, pirospaprika és fokhagyma képezi az alapját ennek a különleges kolbásznak, amely keményfával füstölt, természetes módon készül, ízfokozók, tartósítószerek nélkül.
A galbász sikerét először a család vegetáriánus és vegán tagjai igazolták vissza, majd az ötlet valódi vállalkozássá nőtte ki magát. A házaspár nemcsak kenhető állagú galbászt, de fasírtalapot és darálthús-helyettesítőt is kínál. Az újabb termékek – például a mediterrán fűszerezésű bolognai alap vagy a kézi nyomóval formázott vega burgerpogácsák – a vásárlói igények alapján születtek, és négyféle ízesítésben kaphatók: magyaros, csípős, mediterrán és klasszikus.
A kaposvári galbász ma már éttermekben, sőt balatoni büfék kínálatában is megtalálható: készítenek belőle tortillát, csevapcsicsát, töltött paprikát, de a legnépszerűbb a vegaburger. A termékek népszerűségét a szakmai elismerések is alátámasztják: 2019-ben a gödrei Kolbász és Stifolder Fesztiválon a paprikás galbász ezüst, a medvehagymás pedig bronz minősítést szerzett – a húsos mezőnyben!
A galbász nem csupán vegetáriánusoknak szól: olyan minőségi alternatíva, amit bárki örömmel fogyaszthat, aki egészségesebb, fenntarthatóbb élelmiszereket keres – mindezt hazai, családi gazdaságból.
Forrás: sonline.hu
Indexkép: somogyikosar.hu