A lángos nem véletlenül került be a Hungarikumok közé, hiszen nagyon is hozzátartozik a magyar emberek mindennapjaihoz. Ráadásul évszaktól függetlenül, hiszen szívesen esszük a téli hidegben és a nyári forróságban is, a strandon. Habár manapság rengeteg változata létezik, a legtöbbünk kedvence mégis a hagyományos, fokhagymás, vagy a sajtos és tejfölös változat marad. Nem igazi a strandolás nélküle, de a piacozás fénypontja is a lángos. Kortól függetlenül mindenki kedvence. De vajon a szervezetünk is annyira rajong a lángosért, mint mi?
Minden évszakban szeretjük a lángost
A lángos nem véletlenül olyan közkedvelt. Kevés olyan étel van, amelyik minden évszakhoz tökéletesen illeszkedik, de az egyik ilyen a lángos. A lángos hozzátartozik a nyári fürdőzéshez, de a különféle rendezvényeken, fesztiválokon is előkerül, sőt, a piaci látogatásokat is ízletessé varázsolja, még a legnagyobb hidegben is.
Az sem véletlen, hogy bekerült a lángos a Hungarikumok közé, hiszen a lángos készítésének hagyománya szorosan összefügg a kenyérsütés tradíciójával. Bár, ahogyan a tökéletes lecsó, úgy a tökéletes lángos is ízlés kérdése, a lángos állítólag úgy a legjobb, ha közepes vastagságú, nem túl olajos, belül puha, kívül roppanós. Habár a többség sóval, fokhagymával megkenve szereti, sokan tesznek rá reszelt sajtot és tejfölt, de manapság már rendkívül sokféle lángos kapható, így azon sem kell meglepődni, ha valaki édességként fogyasztja.
Habár a lángos igazi Hungarikum, a származásáról megoszlanak a vélemények, hiszen a török hódoltsággal került az országba, így valószínűleg a törököknek köszönhetjük, mint ahogy a töltött paprikát és a kávézás hagyományát is. A törökök és persze az elődeink is a lágy, kelt tésztából készült lángost a kenyérsütésből visszamaradt részekből sütötték. A tésztát mindig kerekre nyújtották, és forró parázson sütötték meg. Mivel akkor átlagosan 5 naponta sütöttek kenyeret a családok, így elég gyakori volt az asztalon a lángos is.
A lángos, langalló vagy kenyérlepény a kenyérrel egy időben keletkezett, és a neve a láng szóból ered, hiszen a lángosokat a kemence elülső részében sütötték. A kenyértészta dagasztóteknőben készült és az oldalára tapadt kenyértészta maradékaiból lapos lepényeket formáztak. Ezeket a lepényeket a kenyér sütése után, a még parázsló kemencében sütötték meg.
Ahogyan ma is, régen is szívesen ízesítették. Gyakran ették tejföllel, de kedvelt volt az édes változata is, amelyet lekvárral vagy porcukorral ízesítettek. A lángos, habár mindig is nagyon népszerű volt, az utóbbi évtizedekben lett igazán ismert a határainkon túl is. Ebben fontos szerepet játszottak a hazánkba, leginkább is a Balatonhoz pihenni járó turisták, akik elvitték a lángos hírét többek között Németországba, Ausztriába, Romániába, Szerbiába, vagy éppen Csehországba. Manapság a fiataloknak is nagy kedvence a lángos, hiszen az ízeinek szinte csak a képzelet szabhat határt, így akár magyaros, akár olaszos lángost is fogyaszthatunk.
Hogyan hat a lángos az egészségünkre
A lángos lágy kelt tésztából készülő, sült lepény. Az élesztőt kevés cukorral és langyos tejjel felfuttatják, majd hozzágyúrják a lisztet, a sót, a langyos vizet és egy kevés olajat, majd bő olajban vagy zsírban kisütik. A büfék, piacok és strandok mellett akár otthon is el tudjuk készíteni ezt az igazán kedvelt finomságot. A zsiradékban sült lángos csak rövid ideig őrzi meg minőségét, sütés után azonnal fogyasztandó.
A lángos a Balaton partján is kiváló fogás. Fotó: Shutterstock
A lángos azonban igazi kalóriabomba, a magas szénhidrát-, zsír-, só- és energiatartalma miatt pedig egyáltalán nem tekinthető egészséges tápláléknak. Egy sima, feltét nélküli lángos körülbelül 300-350 kalória, ha pedig sajtot és tejfölt is teszünk rá, akár 500-700 kalóriát is bevihetünk a szervezetünkbe. Azt sem árt tudnunk, hogy mivel a lángos kelt tésztából készül és bő olajban sül, nagyon nehéz az emésztése, különösen a nyári melegben. Az ilyen ételek elfogyasztása után fáradtak lehetünk, mert a szervezet az agytól "elvonja" a vért és a hasi, zsigeri rendszerre helyezi át a hangsúlyt, hogy ezzel is segítse az emésztési folyamatokat - tudjuk meg a hazipatika,com írásából.
Azonban léteznek olyan módszerek, amelyekkel egészségesebbé tudjuk varázsolni a lángost. Ne együnk belőle sokszor, sokat, Évente néhány alkalommal nyugodtan fogyaszthatjuk, ha pedig tehetjük, csak fokhagymás szósszal kenjük meg, a sajtot, tejfölt inkább hagyjuk ki.