Szereted a bundás kenyeret! Sokan vagyunk így ezzel, hiszen akár reggelire, akár vacsorára kiváló és laktató fogás. Azonban nem árt, ha megismered a bundás kenyér azon oldalait is, amelyeket eddig még nem fedeztél fel! A bundás kenyér ugyanis önmagában is finom, de még számtalan módon el lehet készíteni. Ráadásul némelyik verzió sokkal egészségesebb, mint a korábban ismert!
A bundás kenyér és az olaj nem elválaszthatatlanok!
Unod, hogy a bundás kenyér tocsog az olajban, és persze az egész otthonod olajban és olajszagban fürdik? Próbáld ki a sütőben sült verziót! A tojásba mártott kenyérszeleteket egyszerűen helyezd tepsibe, és 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sülnek - tudjuk meg a sobors.hu írásából. A tepsi alját előtte vékonyan vajazd vagy olajozd be és félidőnél fordítsd meg a szeleteket! Így sokkal könnyebb lesz megemészteni, az íze pedig csodálatos!Rétegesen, gazdagon
Ha még laktatóbbra vágysz, rétegezz sonkát vagy extra tojást a kenyérszeletek közé, és máris egy új szintre emeled ezt a klasszikust. Serpenyőben minimális olajon is megsütheted, de a sütőben is tökéletes lesz a rakott bundás kenyér.Muffinformában? Igen!
A bundás kenyér muffin az új sláger! Kockázd fel a szikkadt kenyeret, keverd össze tojással, fűszerekkel, zöldségekkel vagy akár sonkával, és adagold muffinsütőbe. 180 fokon 15-20 perc alatt kész, és akár hidegen, uzsonnásdobozban is tökéletes – a gyerekek imádni fogják!Ízesítsd kedved szerint!
A tojásba ne csak sót és borsot keverj! Mehet bele metélőhagyma, petrezselyem, kapor, rozmaring, vagy akár csípős chilipehely is. Sőt, apróra vágott paprika, paradicsom, lila hagyma, sonka, kolbász, vagy reszelt sajt is feldobja a bundás kenyeret. Variáld bátran, ahogy a család szereti!
Édes bundás kenyér – a francia változatot is meg kell kóstolnod
Ha valami igazán különlegesre vágysz, próbáld ki az édes bundás kenyeret! Kalácsból vagy sima kenyérből is működik. A tojás mellé fahéjat, vaníliát keverj, majd vajon pirítsd aranybarnára. Tálald porcukorral, gyümölcsökkel, tejszínhabbal vagy juharsziruppal – ez lesz a napod fénypontja!Ne hagyd, hogy a kenyér a kukában végezze!
A bundás kenyér nemcsak pénztárcabarát, hanem hihetetlenül sokoldalú is. Legyen szó klasszikus, sütőben sült, muffin formában készült vagy édes változatról, garantáltan mindenki kedvence lesz. Próbáld ki a fenti ötleteket, és varázsolj igazi gasztroélményt a maradékból! Így minden kenyér el fog fogyni. Azonban tudnod kell ezeket a szabályokat,
A bundás kenyér sokoldalúbb, mint gondolnád! – Fotó: Shutterstock
Az első és legfontosabb lépés, hogy kiválasztod a megfelelő kenyeret a bundás kenyérhez. Ha ugyanis itt hibázol, a végeredmény már egészen biztosan nem lesz finom. A legjobb választás a szikkadt, fehér kenyér. Ha már legalább két-három napos, és semmi kedved nincs magában megenni, akkor tökéletes választás lesz a bundás kenyér számára.
Az állott kenyér ugyanis sokkal jobban felszívja a tojásos keveréket, és szebben is sül meg. Ha pedig valami különlegesre vágysz, próbáld ki kovászos kenyérrel vagy rozsos változattal.
A titok a részletekben rejlik
Minél jobb minőségűek az alapanyagok, annál finomabb lesz az étel, és ez így van a bundás kenyér esetében is. Ha teheted, házi tojást használj. Van, aki csak megsózza a tojást, de bátran használhatsz egyéb fűszereket is, mint például borsot, fokhagymát, chilit. Akad, aki egy kis tejet is önt a tojáshoz, és van, aki tejföllel dúsítja.
De természetesen az sem mindegy, miben és hogyan sütöd meg. Ha a hagyományos, olajban sütős verzió a kedvenced, akkor ügyelj rá, hogy a finom bundás kenyér sikerének kulcsa a közepesen forró olaj. Ha az olaj túlságosan forró, akkor meg fog égni a kenyér kívül, de nyers marad belül. Ha pedig nem elég meleg az olaj, akkor a kenyér megszívja magát olajjal. A legjobb, ha napraforgó- vagy repceolajat használsz, és a kenyeret mindkét oldalán aranybarnára sütöd.
Ha azt szeretnéd, hogy a későn ébredők is melegen fogyaszthassák, tedd be a sütőbe és ott tartsd melegen. Így a bundás kenyér ropogós marad. Reszelhetsz rá sajtot, amelyik rá tud olvadni a tetejére, de megbolondíthatod egy kis apróra vágott petrezselyemmel is. Használd a bundás kenyeret alapként, és kend meg különféle krémekkel, például tojáskrémmel, de megszórhatod friss fűszerekkel is. Az igazán profik pedig tükörtojással a tetején is fogyaszthatják.