Egyre többen esküsznek a tojásra, mint fogyókúrás ételre! Bár a múltban a szakértők óva intettek a túlzott tojásfogyasztástól, a legfrissebb kutatások szerint a főtt tojás nemcsak egészséges, de segíthet a kilók lefaragásában is. Egy tojás mindössze 70-80 kalóriát tartalmaz, mégis 6 gramm kiváló minőségű fehérjével lát el – ez pedig az izomépítés és a zsírégetés egyik kulcsa.
Ráadásul a tojásban rengeteg a D-vitamin, B12-vitamin, szelén és kolin, amelyek nélkülözhetetlenek az anyagcseréd egészséges működéséhez. Az sem véletlen, hogy a főtt tojás diéta villámgyors fogyást ígér: akár két hét alatt több mint 10 kilótól is megszabadulhatsz vele, persze, ha szigorúan tartod a szabályokat!
Mi is az a főtt tojás diéta?
A főtt tojás diéta egyszerű: a magas fehérjetartalmú tojás a menü sztárja, amit nem keményítőtartalmú zöldségek és alacsony szénhidráttartalmú gyümölcsök egészítenek ki - tudjuk meg a nlc.hu írásából. A cél a kalóriadeficit, vagyis hogy kevesebb kalóriát vigyél be, mint amennyit elégetsz – ez a fogyás titka!
Az étrend három fő étkezést ír elő naponta. A reggeli két főtt tojásból, egy adag zöldségből és egy kevés gyümölcsből (például grapefruitból) áll. Ebédre és vacsorára jöhet a zöldség, sovány hús vagy hal, és persze a főtt tojás. Javasolt ételek: tojás, bőr nélküli csirke, hal, alacsony zsírtartalmú marhahús, spenót, brokkoli, spárga, paradicsom, grapefruit, görögdinnye, citrom.
Mit mondanak a szakértők?
Tudományosan igazolt, hogy a főtt tojás diéta rövid távon gyorsítja a fogyást, javítja a vérnyomást és a koleszterinszintet is. Azonban a hosszú távú hatásairól még megoszlanak a vélemények. Egyes szakemberek óva intenek a túlzott tojásfogyasztástól, különösen, ha magas a koleszterinszinted, vagy ha kevés rostot és vitamint viszel be mellette. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindig konzultálj orvossal, mielőtt belevágsz!
A főtt tojás segít a fogyásban, de tartsd a mértéket vele! – Fotó: Shutterstock
Így lesz igazán finom a főtt tojás!
Unod már a sima vízben főtt tojást? Itt az idő, hogy feldobd! Főzd zöldség- vagy húsalaplében: így a tojás átveszi az alaplé ízét, ráadásul a csontlevesből származó kollagén és ásványi anyagok még egészségesebbé teszik. Ha nincs mindig kéznél alaplé, fagyaszd le kisebb adagokban, így bármikor előkaphatod, ha különlegesebb tojásra vágysz.
A főtt tojás igazi szupersztár!
A főtt tojás nem csak a fogyókúrázók titkos fegyvere! Tápláló, laktató, tele van értékes tápanyagokkal, és egy kis kreativitással igazi kulináris élményt nyújthat. Akár fogyni szeretnél, akár csak egy gyors, egészséges reggelire vágysz, a főtt tojás mindig jó választás. Ne feledd: a változatosság és a mértékletesség a kulcs!
Ezért egyél tojást
A tojás nem véletlenül kedvelt reggeli, hiszen igazán sok energiával lát el bennünket. A tojásnak kicsi a kalóriaértéke, ugyanakkor fehérjékben dús, zsírokban szegény, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszer, így érdemes fogyasztani. Például azért is, mert a tőkelhalmáj után a tojás a második legnagyobb természetes D-vitamin forrás, az élelmiszerek között. Ezen kívül A-, E- és B-vitaminokat, folsavat, kalciumot, vasat, magnéziumot, cinket, káliumot, foszfort és nátriumot is bőségesen tartalmaz.
A tojás kevés telített zsírt tartalmaz, ellenben igen sok benne az omega-3 zsírsav, így fogyasztása véd minket a szívbetegségekkel szemben, de nagyon fontos az agy, a szem és az idegrendszer számára is. Sikerrel harcolhatunk vele az Alzheimer-kórral szemben is, a benne lévő fehérjék pedig elengedhetetlenek a sejtek növekedéséhez és megfelelő működéséhez.
A tojás fehérjéje teljes egészében hasznosul a szervezet számára. A fehérjetartalom nagyobb részét a tojásfehérje adja, de a sárgájában is található 40%. Egy tojás elfogyasztása biztosítja napi fehérjeszükségletünk 20%-át.
A tojás sokáig feketelistán volt, hiszen úgy vélték, hogy megemeli a koleszterinszintet. Azonban van "jó" és "rossz" koleszterin, amelyből a tojás a jó verziót növeli. Akinek magas a koleszterinszintje, az természetesen bánjon óvatosan a fogyasztásával, a napi ajánlásokat tekintve ugyanis már egy nagyobb tojás fedezi a 74%-át a napi ajánlott koleszterinmennyiségnek. A jelenlegi irányelvek szerint heti 2-6 darab tojás fogyasztása az ajánlott, de ez is, mint minden, teljesen egyénfüggő.
A jelenlegi kutatások szerint a tojásfogyasztás és a szívbetegségek között nincs közvetlen kapcsolat, mert a tojásnak magas a koleszterin-, de alacsony a telítettzsírsav-tartalma, és ez utóbbi az, ami ártalmas lehet. A tojással tehát bánjunk óvatosan, ha azt az egészségi állapotunk indokolja.
Így hámozhatod meg könnyedén a főtt tojást
Fontos, hogy a tojásokat hamarabb vegyük ki a hűtőből, és szobahőmérsékletűen kerüljenek be a főzővízbe, amelyik szintén szobahőmérsékletű legyen, és ne hideg. A tojások mellé pedig szórjunk egy fél teáskanálnyi szódabikarbónát is. A titok pedig az, hogy a szódabikarbóna, vagyis a nátrium-hidrogénkarbonát növeli a forrásban lévő víz lúgosságát, ami megkönnyítheti a tojások hámozását. A lúg jelenléte a forrásban lévő vízben a pH-szint emelkedését okozza, így a héj és a tojásfehérje könnyebben meglazul. Így nem csak gyorsabban, hanem szebben is tudjuk meghámozni a főtt tojást, hiszen szép és egész marad a tojás fehérje is.
Ha megpucoltad, nehogy kidobd a tojás héját!
Ha megpucoltad a főtt tojást, és ez ráadásul jóval kevesebb időbe került, a tippünknek köszönhetően, örömödben nehogy kidobd a tojás héját, ugyanis kincset ér! A tojás héja rengeteg kalciumot tartalmaz, amely nagyon értékes energiaforrás a növényeink számára. Fontos, hogy minél jobban zúzzuk össze a tojás héját, hiszen minél apróbbak a darabkák, annál könnyebben tudják a növényeink hasznosítani a bennük rejlő kalciumot. A tojás héját a talaj felső rétegébe dolgozzuk be, különösen azoknál a növényeknél, amelyek kedvelik a meszes talajt.
Mindenkinek finom és gyorsan pucolható főtt tojásokat kívánunk!