Sokan érezzük még ma is a szájunkban a gyermekkorunkban nagymamánk által kent vajaskenyér csodálatos ízét. A vaj azonban gyakran kerül gyanúba manapság, miszerint nem biztos, hogy jót tesz az egészségünknek. De vajon mi az igazság? A vajat évszázadok óta fogyasztjuk, hagyományosan tejből vagy tejszínből készül. Hihetetlenül hangzik, de egy kilogramm jó minőségű vajhoz akár 21 liter tejre is szükség lehet!

Vaj: ízek, élmények, vitaminok

A vaj nem csupán finom, hanem tápanyagokban is bővelkedik. Jelentős mennyiségben tartalmaz A-, D-, E- és K-vitamint, melyek nélkülözhetetlenek az immunrendszer, a csontozat és a látás egészségéhez. A sárgás színét adó karotinfélék antioxidáns hatásúak, emellett a vajban megtalálható a nátrium, kálium, kalcium, magnézium és foszfor is.

A vajjal is fontos a mértéktartás!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Tej Terméktanács szerint a vaj fogyasztása újra divatba jött, és mértékkel fogyasztva egészséges része lehet az étrendünknek. Az ajánlások szerint a napi energia legfeljebb 30%-a származzon zsírból, ami egy átlagos felnőttnél napi 67 g-ot jelent. Egy evőkanál teavajban 11 g zsír és 30 mg koleszterin található, de egészséges szervezet esetén, kis mennyiségben ez nem jelent veszélyt. Sőt, a vajban lévő foszfolipidek segítik a koleszterin feldolgozását!

Azonban a mérték nagyon fontos! A vaj ugyanis gazdag telített zsírsavakban, ezért túlzott bevitele emeli az LDL-koleszterin (azaz a "rossz" koleszterin) szintjét, ami hosszabb távon fokozza az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a súlygyarapodás kockázatát. Ezért nem ajánlott naponta nagy adagokban fogyasztani - tudjuk meg a hazipatika.com írásából.

 A vaj gyors energiát ad, lassan emeli a vércukorszintet, így elnyújtott teltségérzetet biztosít. A margarin ipari termék, amit eredetileg a sertészsír helyettesítésére fejlesztettek ki. Ma már vannak egészséges, növényi olaj alapú változatai is. A vaj természetesebb, jobban emészthető zsiradék – legalábbis ezt állítják a tejtermékek hívei. A vaj gazdagabb ízvilágot és élményt ad, ráadásul a szakácsok és cukrászok is előszeretettel használják.

Így dobd fel a vajat: fűszervaj házilag!

Unod a sima vajat? Egy perc alatt igazi gourmet csemegét varázsolhatsz belőle! Csak keverd habosra, adj hozzá friss vagy szárított fűszernövényeket (petrezselyem, metélőhagyma, bazsalikom, kakukkfű), egy kis citromlevet, sót, borsot, majd formázd henger alakúra, csomagold fóliába, és tedd hűtőbe. Egy szelet friss kenyérrel vagy grillezett hússal verhetetlen!

Saját fűszernövények a balkonon? Semmi akadálya!

Ha igazán egészséges és illatos fűszervajat szeretnél, termessz saját fűszernövényeket! A petrezselyem és a metélőhagyma cserépben, balkonládában is szépen fejlődik, és egész évben frissen szedheted. A saját termesztésű zöldek nemcsak aromásabbak, hanem vitaminokban is gazdagabbak.


vaj

A vaj kiváló élelmiszer, de figyelni kell a mértékre. – Fotó: Shutterstock

A fodros metélőpetrezselyem egyidejűleg díszít és csodás ízével kiválóan fűszerez is. A sima levelű metélőpetrezselyemnek sötétebb, sima levelei vannak, és erősebb aromával rendelkezik. Már az ókori népek is fogyasztották a petrezselymet. A gyökérpetrezselyemmel ellentétben a gyökerek fő funkciója nem a raktározás, hanem a rögzítés.


A levélpetrezselyem a sárgarépához hasonlóan hidegtűrő. Vethető tél alá, de ha nyár végén vetjük, akkor a fagyokig egészen biztosan megerősödik. A levélpetrezselyem jól tűri az árnyékot, de félárnyékban is jól érzi magát. Fontos, hogy rendszeresen öntözzük, különösen, ha cserépben, vagy balkonládában neveljük.

Minden talajon jól termeszthető, közepesen tápanyagigényes növény. Kelés után nem kell egyelni, hiszen a zöldje miatt termesztjük. A leveleket a levélnyéllel együtt tépjük ki, de egy tőről csak a lomb harmadát szedjük le egyszerre, hogy a növény szépen fejlődhessen.

A levelek illóolajában flavonoidok és C-vitamin is van. A petrezselymet főleg frissen érdemes felhasználni, de szárítva is remekül meg tudja őrizni aromáját.

A legfrissebb adatok szerint tehát a vaj mértékkel fogyasztva nemhogy ártalmas, de akár hasznos is lehet az egészséges étrend részeként, főleg ha természetes alapanyagból, jó minőségben készül. A margarin sem ördögtől való, de a vaj ízélményét és vitaminjait nehéz felülmúlni. Ha pedig egy kis kreativitással feldobod, a vajas kenyérből igazi kulináris élmény lesz!