Stresszmentes élet? Nehéz elérni, de egy kis dióval közelebb kerülhetsz hozzá! Az egészséges életmód alapja a tudatos táplálkozás, és a dió ebben aranyat ér. A magyar kertek egyik kedvenc fája nem véletlenül volt régen minden ház udvarán: a diófa nemcsak árnyékot ad, hanem termésével is hozzájárul családod egészségéhez. Saját diófával ráadásul garantáltan mindig lesz otthon egészséges nassolnivalód, ráadásul a diólevélből teát is főzhetsz.

Miért imádja a szíved a diót?

Sajnos a szív- és érrendszeri betegségek ma már szinte minden családot érintenek, de egyre több kutatás bizonyítja: aki rendszeresen fogyaszt diót, az sokat tesz a szíve védelméért. A dió gazdag omega-3 zsírsavakban (különösen alfa-linolénsavban), amelyek csökkentik a gyulladást és segítenek megelőzni a szívrohamot. Emellett tele van magnéziummal, káliummal, mangánnal, rézzel és fluorral – ezek mind nélkülözhetetlenek a szív, az erek és a vérképzés egészségéhez.

A dió nemcsak a szívet, de az immunrendszert is támogatja! Rengeteg A-, E- és B-vitamint tartalmaz, levele pedig tele van C-vitaminnal. Tudtad, hogy a diólevélből főzött tea segíthet a bőrproblémák (például akne, sömör) kezelésében is?


Az agy is hálás lesz a diónak

Az omega-3 zsírsavak és a többszörösen telítetlen zsírsavak nemcsak a szívnek, de az agynak is jót tesznek. Rendszeres diófogyasztással javul a koncentráció, és akár a memóriád is élesebb lehet – nem véletlen, hogy a dió formája is az agyra hasonlít!


Azért ne ess túlzásba: 10 dkg dió több mint 600 kalóriát tartalmaz, vagyis bőven elég naponta egy maréknyit elropogtatni. Így nemcsak egészséges leszel, de a vonalaidat is megőrizheted.

A dió igazi szuperélelmiszer, amelynek helye van minden magyar kertben és minden család étrendjében. Napi egy marék dióval már sokat tettél a szíved, az agyad és az immunrendszered egészségéért. Ültess diófát, és élvezd a természet ajándékát minden nap!

Így legyen diófa a kertedben

A diófa olyan megbecsült volt régen, hogy amikor gyermek született, a család elültetett egy diófát a kertben, a diófa pedig együtt cseperedett a gyermekkel és végigkísérte élete folyamán, árnyat nyújtva a játékhoz és az olvasáshoz, ágakat kínálva a mászáshoz, látványt kínálva a szép gondolatokhoz.

A diófa nagyon nagyra meg tud nőni, a magról kelt példányok akár 20-30 m magasra is nőhetnek, a koronájuk átmérője pedig elérheti akár a 20 métert is, így fontos, hogy eszerint válasszuk ki számára a helyet a kertben. Az elültetése után pedig nagy türelemre van szükség, hiszen akár 10-15 évet is várni kell, míg termőre fordul. A folyamat felgyorsítható oltott csemete vásárlásával, amely már 3-4 év után fogyasztható termést ad.

A diófa lombhullató, egylaki fa. Élettartama akár 150 év is lehet, cseperedése azonban a várható élettartam fele környékén megáll. A dió talajigénye nem összetett. Nagyon kedveli a meszes, humuszos, jó vízellátottságú talajokat, de az átlagos kerti földben is jól fogja magát érezni. A nagyon laza homokos, vagy a túl kötött, agyagos talaj nem a legmegfelelőbb számára.

Mivel a diófa terebélyes gyökérzetet és hatalmas lombkoronát fog növeszteni, a kert egyéb fáitól, a kerítéstől és az épületektől legalább 10 méter távolságra kell elhelyezni. A legáltalánosabb dióbetegségek a gnomóniás levél és gyümölcsfoltosság, és a Xanthomonas-os baktériumos rothadás.


dió

Legyen diófa a kertedben! – Fotó: Shutterstock


A dió fiatalon fagyérzékeny, így az ültetési helyét ennek megfelelően érdemes kiválasztani. Az ideális ültetési idő a dió esetében ősszel vagy tavasszal jön el. Az ültetőgödör nagyságát a csemete méretei határozzák meg. A gödörnek akkorának kell lennie, hogy a diófacsemete gyökerei kényelmesen elférjenek benne. Alulra ajánlott egy vastag réteg szervestrágyát vagy komposztot kihelyezni, amellyel sokat tehetünk a csemete gyors fejlődéséért. Ezt azonban mindig fedjük be egy vékony réteg földdel, hogy a diófa gyökerei ne érintkezzenek vele közvetlenül, mert az kárt tehet benne.

A szabadgyökerű csemete esetén gyökérmetszés nem szükséges az ültetés előtt, azonban a sérült, elszáradt gyökérdarabokat ajánlott lemetszeni. Az ültetés előtt áztassuk a csemete gyökerét egy vödör vízbe egy napra, így az kellő nedvességet tud felszívni. A gödör betemetésekor a fa tövének felkupacolásával meg tudjuk előzni a csemete hajszálgyökereinek eltépődését.

A konténeres diófa esetében emeljük azt ki az edényéből, majd úgy helyezzük a gödörbe, hogy földjének felszíne egy síkban legyen a környező talajjal. Ha a földlabdás diófa gyökere jutazsákban van, azt nem kell eltávolítani az ültetéskor, mert le fog bomlani a talajban. A földgombóc kerüljön a talajszint alá, de nem kell mélyre süllyeszteni a diófát. Az ültetés után fontos a beöntözés, amelyet hetente érdemes megismételni, amíg még kicsi a csemete. A hideg elől felkupacolással kell óvni a csemetét.

Erre ügyelj a diófa metszésénél

A diófa életében fontos az ültetés során elvégzett korona alakító metszés. Ehhez válasszunk ki 3-4 olyan vázágat, amelyek egyenletes távolságra vannak egymástól, és ezeket vágjuk vissza 20–30 cm-re. Az úgynevezett sudárhajtást vágjuk vissza úgy, hogy az körülbelül 20 cm-rel nyúljon túl a vázágakon.

A diófa gondozása igen egyszerű, azonban metszésre szüksége van. Azonban a diófa abban is különleges, hogy nem akkor kell metszeni, amikor a többi fát. Ha ugyanis a többi fával együtt a diófát tavasszal metszenénk meg, a nagy gyökérnyomás miatt olyan sok nedvet veszítene el, hogy szinte elvérezne. Az ősz kezdetén viszont annyira kicsi a gyökérnyomása, hogy nem nedvedzik, és a metszés során elszenvedett sebzéseket könnyen elviseli. A száraz ágaktól az év bármely időszakában megszabadulhatunk, ez a szabály csak az élő ágak metszésénél alkalmazandó.

A diófák természetüknél fogva csodaszép, szabályos koronát alakítanak ki. A termő diófákat ezért nem kell koronaalakító metszésben részesíteni. Azonban könnyen előfordulhat, hogy a diófa ága olyan területekre is belóg, amely szükségessé teszi a metszését. Ilyen lehet, ha a tetőre lógó ágaktól kell megszabadulnunk, vagy ha nehezen tudunk közlekedni a túl alacsonyan nőtt, vagy túl szélesre kinyúló ágak miatt.

A diófa tehát egy életen át társunk lehet a kertben, és elláthat minket a nagyon finom és egészséges dióval.