Új lehetőség a gyártóknak

Szeptember 25-én jelent meg a felhívás tervezete, amely a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy új termékkategóriájára vonatkozik. Az alap és az arany fokozatú minősítést ezentúl olyan előre csomagolt termékek is elnyerhetik, amelyek „gluténmentes” vagy „nagyon alacsony gluténtartalmú” jelöléssel kerülnek forgalomba.



A pályázati feltételek szerint a terméknek nemcsak a magyar és uniós jogszabályoknak kell megfelelnie, hanem a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak és további, szigorúbb követelményeknek is.

Kötelező követelmények

A jelentkezőknek több alapfeltételt kell teljesíteniük, például:

  • gabonaalapú összetevők rendszeres szennyezettségvizsgálata,
  • kizárólag gluténmentes malomban őrölt zab felhasználása,
  • bizonyos adalék- és segédanyagok teljes kizárása,
  • minimális rosttartalom biztosítása.


gluten

Fotó: Shutterstock

Választható kritériumok

A termékek minősítése során a kötelező elemek mellett legalább egy gyártási folyamatra, illetve egy fenntarthatóságra vonatkozó választható kritériumnak is meg kell felelniük. Ilyen lehet például:

  • a gyártás folyamatos önellenőrzése,
  • tanúsított élelmiszer-biztonsági rendszer alkalmazása,
  • fenntartható alapanyag-felhasználás.

A pozitívan értékelt többletelemek között szerepelhet az energiahatékonyság növelése, a hulladék- és vízkezelési megoldások bevezetése, környezetbarát csomagolás és logisztika, valamint társadalmi felelősségvállalási gyakorlatok – például az élelmiszer-pazarlás mérséklése.



Október 14-ig lehet véleményezni

A Védjegyiroda a szakmai egyeztetéseket követően hamarosan megnyitja a pályázati lehetőséget. Addig azonban bárki megteheti észrevételeit a tervezettel kapcsolatban, legkésőbb 2025. október 14-ig, az alábbi címen: elelmiszeripar2@nak.hu.

Forrás: NAK

Indexkép: Shutterstock