Az őszi hónapok egyre hűvösebb reggeleket és rövidülő nappalokat hoznak, de ez nem jelenti azt, hogy a kertészkedés véget érne. Októberben még bőven akad munka és öröm a konyhakertben, hiszen sok növény ilyenkor éri el teljes érettségét. Az alábbiakban öt olyan zöldséget és gyümölcsöt mutatunk be, amelyek most szedhetők, és amelyekből finom, tápláló fogásokat készíthetünk a családnak.
Alma – Az őszi gyümölcskosár koronázatlan királynője
Október az utolsó lehetőség az almafákon maradt gyümölcsök leszüretelésére. A Jonagold, a Golden Delicious vagy épp az Idared fajták ilyenkor a legzamatosabbak. Fogyaszthatjuk őket nyersen, de remek alapanyagok befőzéshez is: lekvár, almaszósz, vaj, kompót, sőt házi almaecet is készülhet belőlük.
Sárgarépa – Egész szezonban hűséges társ
Ha májustól kezdve folyamatosan vetettük a sárgarépát, most is bőven találhatunk a földben érett példányokat. Az őszi sárgarépa különösen édes, ideális köretként sütve, főzelékbe reszelve, de egy jó répatorta alapanyagaként is kiváló.
Fotó: Shutterstock
Paradicsom – Utolsó esély a szüretre
Az első fagyok beállta előtt érdemes leszedni az utolsó, még érett paradicsomokat, különösen, ha üvegházban neveljük őket. Ezek a lédús gyümölcsök sokféle fogásban megállják a helyüket, legyen szó tésztaételekről, levesekről vagy épp curryről. Fontos, hogy a betegségekkel, például a paradicsomvésszel fertőzött növények termését ne tároljuk hosszú távon.
Cékla – Az őszi saláták színes sztárja
Október a céklabetakarítás záró hónapja. Ez a gyökérzöldség nemcsak sós, hanem édes ételekhez is kiváló – gondoljunk csak a céklás süteményekre vagy smoothie-kra. Emellett remek alapanyag salátákhoz is, különösen ha frissen, reszelve fogyasztjuk.
Tök – Halloween ikonja, konyhai kincs
A tök az ősz egyik legnépszerűbb terménye, különösen a Halloween időszakában. De ne csak dekorációként tekintsünk rá – húsából ízletes krémleves, pite vagy akár pogácsa is készülhet. A sütőtök különösen édes, ha kissé karamellizáljuk sütés közben, így akár köretként is megállja a helyét.
Az október tehát bőséges termést hoz azoknak, akik szívesen gondoskodnak saját zöldség- és gyümölcskertjükről. A fent említett növények nemcsak ízletesek, de számos egészségügyi előnnyel is bírnak, így érdemes őket beépíteni az őszi étrendünkbe.
Forrás: mirror.co.uk
Indexkép: Shutterstock