Ebben az évben nem a hagyományos fajtasorok mintájára terveztük ezeket, annál többet szerettünk volna nyújtani. Természetesen a cél, hogy bemutassuk a fajtáink legfontosabb tulajdonságait, előnyeit, de azzal is tisztában vagyunk, hogy sikeresebb lehet a termelés, ha mindezt egy komplex rendszerbe helyezzük. Ezért minden bemutató helyszínen nagy hangsúlyt fektettünk a termesztés technológia legfontosabb elemeire, a vetésidőre, tőszámra, a tápanyag utánpótlásra és természetesen a növényvédelemre is. Murony határában sokan láthatták ezt a technológiai kísérletet, aminek most az eredményeit szeretnénk megosztani partnereinkkel, kiegészítve a Bólyban és Martonvásáron mért eredményekkel.

Basilio őszi búza

Basilio búza

Basilio – fotó: Isterra Kft.

A fajtaspecifikus technológiai ajánlás legfontosabb elemei a javasolt vetésidő és tőszám. A Basilio fajtánk eredményei a termőhelyi különbségekre is látványosan rámutatnak. Az első diagramon az idei évben is intenzív bólyi termőhelyen, még a késői vetésben is képes volt jól kompenzálni, az 1 tonnás termésveszteséget a 4,5 milliósra emelt magszámmal 0,8 tonna/ha-ra lehetett csökkenteni. A fajta sajátossága, hogy kedvező körülmények között a késői vetésre is jól reagál, valamint a javasolt 4-4,2 milliós csíraszámmal kiemelkedő termésre képes.

1. ábra – forrás: Isterra Kft.


Martonvásáron egészen más volt a helyzet, a 2. diagrammon látszik, hogy a termésszint korai vetésben 2-3 tonnával alacsonyabb, mint Bólyban. A 3,5 milliós magszámnál éri el a maximumot, hiába volt jelentős a bokrosodás, az aszály miatt nem tudta a nagyobb tőszámon a magokat megnevelni. A késői vetésben a vízhiány hatása még szembetűnőbb, 3,5-4 tonnás a csökkenés az intenzív területhez képest. Itt a korai vetés előnye nagyon komoly terméselőnyben és jövedelemben nyilvánul meg. Gondoljunk bele, hogy 2021-ben ilyen terményárak mellett ezzel az egy technológiai elemmel akár 200 ezer Ft-ot is nyerhettünk.

2. ábra – forrás: Isterra Kft.

Frenetic búza

A fajták között idén is jelentős eltérést tapasztalhattunk. A korai Frenetic kiváló minőséget adó búzánk teljesített a legegyenletesebben. A termésszintje tőszámtól és vetésidőtől függetlenül egy nagyon kicsi 0,7 tonnás sávon belül mozgott a bólyi kísérletben. Ami ennél is fontosabb, hogy ugyanezt az eredményt érte el 100 ha-os táblákon az ország különböző tájain a nagyüzemekben is.

3. ábra – forrás: Isterra Kft.


Frenetic búza

Frenetic búza – fotó: Isterra Kft.

Cellule őszi búza

A harmadik helyszínen, Muronyban a vetésidő az ideális október 7. volt. Itt a tápanyag sem volt korlátozó tényező, ha kellett az aszály hatásait lombtrágyával enyhítettük. Ebből adódóan a Cellule a 4,5 milliós hektáronkénti magszámmal adta a legnagyobb 11 t/ha fölötti termést. Az minden termőhelyen igaz volt, hogy magasabb tápanyag kijuttatással jelentősen csökkenthettük a szárazság okozta negatív hatásokat.

4. ábra – forrás: Isterra Kft.


A 5. ábrán szintén a muronyi kísérlet eredményei láthatók. Itt a plusz lombtrágyás kezelés mellett vizsgáltuk a növekedés szabályozók hatását is. A kísérletet az előkészítésnél 11 t/ha-ra terveztük, ennek megfelelően történt a tápanyag kijuttatás, de a 10 tonna feletti termést meg is kell tartani, a végén csak a lábon maradt gabonán realizálható magas jövedelem. Az ábrán az látszik, hogy a 12 fajta átlagában a plusz YaraVita Thiotrac lombtrágya 300 kg, míg a Medax Max növekedés szabályzó szintén 300 kg terméstöbbletet eredményezett. Ez az idei 70 000 Ft/t búza árral számolva a plusz költségek levonása után hektáronként 35 000 Ft extra eredményt jelentett.

5. ábra – forrás: Isterra Kft.


Cellule és Basilio búzák – fotó: Isterra Kft.

Providence

A fajták ezekre a kezelésekre is eltérő módon reagáltak. Az újdonságaink közül a Providence-nél nagyon szembetűnő a növekedés szabályozó pozitív hatása. Ez a fajta az Isterra kínálatában az átlagosnál magasabb szárú, kiemelkedő termésekre képes, de fontos, hogy talpon maradjon. A Providence búzánknál az aszály ellenére is ez a hatás 1 tonna terméstöbbletet eredményezett.

6. ábra – forrás: Isterra Kft.

 

Az jól látható, hogy az idei szezonban a magasabb tőszámot csak az intenzív helyeken lehetett kihasználni.  Ezeken a jobb ellátottságú területeken a késői vetésből adódó terméscsökkenés is kisebb volt.

Complice

Complice búza

Complice búzafajta – fotó: Isterra Kft.

Végezetül egy olyan fajta eredményeit mutatjuk be, amelyről korábban is tudtuk, hogy kiemelkedő az aszálytűrése, de ezt idén különösen is bizonyíthatta. A Complice szintén korai, szálkás búza. Szinte minden termőhelyen az első 3 fajta között volt, átlagosan 12%-kal meghaladva a kísérleti átlagot.  Bozzaiban 3 tonnával az átlag fölött, kiemelkedő 13,1 t/ha eredménnyel.

7. ábra – forrás: Isterra Kft.

Az idei év kísérletei alapján még több, hasznos fajtaspecifikus ajánlást tudunk tenni partnereink felé. Ez a néhány adatsor csak ízelítő az idei eredményekből. A www.isterra-seeds.com honlapunkon a fajtáinkról, a javasolt technológiákról bővebb információt találnak.

Virágné Pintér Gabriella | kereskedelmi vezető

Perczel Péter | operatív igazgató

Tolnai György | vetőmag termeltetés irányító