Számos olyan tevékenység létezik, amely segíthet fiatalon tartani az agyat, ilyen például az új készségek elsajátítása, az olvasás, a mozgás és az elegendő alvás, azonban az étrend is kulcsfontosságú eleme annak, hogy megőrizzük a szellemi frissességet az életkor előrehaladtával is. Az ételek képesek arra is, hogy serkentsék, javítsák a memória működését. De melyek azok a zöldségek, gyümölcsök, amelyeket a szakértők szerint érdemes beépítenünk az étrendünkbe ennek érdekében?

Spárga

A spárga fogyasztása nagyon jó hatással van az agyra. A kalória-tápanyag aránya nagyon kedvező, emellett rengeteg rostot, folsavat, A-, C-, E- és K-vitamint tartalmaz. B12-vitamin-koncentrációjának köszönhetően különösen jótékony hatással van az agyműködésre.

Cékla

A cékla fogyasztása magas rosttartalmának köszönhetően jót tesz az emésztőrendszernek, ezenkívül rengeteg nitrátot tartalmaz, ami segít az erek tágításában, az erek kitágításával pedig a nitrátok javítják a véráramlást az egész testben és az agyban.

Narancssárga zöldségek

Az édesburgonya, a sárgarépa, a piros paprika és a pézsmatök nagyszerű béta-karotin-források, amit az antioxidáns hatásai miatt összefüggésbe hoztak a kognitív egészség javulásával. Az antioxidánsok felveszik a küzdelmet a sejteket károsító szabad gyökök ellen. A béta-karotin még az olyan neurológiai betegségek, mint az Alzheimer-kór kezelésében is hasznos.

A sárgarépa nagyon jótékonyan hat az agyműködésre annak köszönhetően, hogy igen magas koncentrációban tartalmaz egy luteolin nevű vegyületet, melyről tanulmányok kimutatták, hogy támogatja az agy egészségét.

sárgarépa

A sárgarépa nagyon jótékonyan hat az agyműködésre – fotó: Pixabay

Zöld leveles zöldségek

A zöld leveles zöldségek, mint a kelkáposzta, a spenót, a brokkoli és a salátafélék, gazdagok K-vitaminban, folsavban, béta-karotinban és luteinben, amelyek fontos szerepet játszanak az agy egészségének megőrzésében. Antioxidánstartalmuknak köszönhetően segítenek leküzdeni a sejtkárosodást. Egy tanulmány szerint napi egy adag zöld leveles zöldség elfogyasztása segíthet lassítani az öregedéssel járó kognitív hanyatlást.

spenót

Napi egy adag zöld leveles zöldség elfogyasztása segíthet lassítani az öregedéssel járó kognitív hanyatlást – fotó: Pixabay

Bogyós gyümölcsök

Az eper, az áfonya, a szeder és a földieper antioxidánstartalma nagyon magas, így csökkentik az oxidatív stresszt. A bogyós gyümölcsök segítik az agysejtek közötti kommunikációt, könnyebbé teszik a tanulást, javítják a memóriát, és szerepük van a kognitív hanyatlás megelőzésében, illetve késleltetésében.

Avokádó

Az avokádó tele van egészséges telítetlen zsírsavakkal, amelyek többek között segítik a véráramlást, ezzel javítva az agy egészségét. Az avokádó K-vitamint és folátot is tartalmaz, amelyek segítenek megelőzni a vérrögképződést az agyban, és javítják a kognitív funkciókat, főleg a memóriát és a koncentrációt.

avokádó

Az avokádó tele van egészséges telítetlen zsírsavakkal – fotó: Pixabay

Citrusfélék

A citrusfélék nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, mely nélkülözhetetlen az agy egészségéhez, hiszen segíti a neurotranszmittereket, melyeknek az a feladata, hogy egyik idegsejttől a másikig üzenetet szállítsanak. Ez fokozhatja a fókuszt és a koncentrációt. Kutatások szerint például a narancs az Alzheimer- és a Parkinson-kór gyógyításában is szerepet játszik azáltal, hogy segíti a sejtmegújulási folyamatokat.

Dió

A dió elsősorban E-vitamin-tartalma miatt fontos, de B-vitaminban is gazdag, ami segíti az összpontosítást, serkenti a tanulási és javítja az emlékezőképességet.

Zab

A zabot régóta agyserkentő és idegrendszer-erősítő gabonának tartják. B-vitaminokban, magnéziumban és kolinban gazdag, és tartalmaz esszenciális aminosavakat is, például tirozint, amit a test és a szellem vitaminjának neveznek a szakértők.

Hal

A hal gazdag ómega-3 zsírsavban, ami elengedhetetlen az optimális agyműködésez. Gátolja az agyban a gyulladás kialakulását, és pozitívan hat a sejtregenerációra.

Alma

Antioxidáns tulajdonságának köszönhetően segít megelőzni az olyan idegrendszeri megbetegedéseket, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór.

alma

Antioxidáns tulajdonságának köszönhetően segít megelőzni az idegrendszeri megbetegedéseket – fotó: Shutterstock

Tönkölybúza

A tönköly magjában lévő zsír erősíti az idegek mielinburkát, és stabilizálja az idegrendszert.

Szója

A szójabab gazdag lecitinben és aminosavban, amelyre a neurotranszmitterek (ingerületátvivő anyagok) felépítéséhez nagy szükség van.

Kékszőlő

A szőlő színezőanyaga, az antocián javítja a vérkeringést, még a legvékonyabb erecskékben, így az agyat behálózó számtalan kapillárisban is. Ennek köszönhetően javul a szellemi teljesítőképesség.

szőlő

A szőlő színezőanyaga, az antocián javítja a vérkeringést, még a legvékonyabb erecskékben is – fotó: Shutterstock

Paradicsom

A paradicsom likopint és karotint tartalmaz, amelyek fokozzák a sejtképzési folyamatokat.

Sárga húsú paprika

Rengeteg C-vitamint tartalmaz, ami az E-vitaminnal együtt fontos szerepet tölt be a test méregtelenítésében, ezáltal megóvva az idegrendszert és az agyat a káros anyagoktól.

Banán

A banán erősíti az idegrendszert, és növeli a test szerotoninszintjét, így hozzájárul a jókedv megőrzéséhez is.

banán

A banán erősíti az idegrendszert – fotó: Pixabay

Natúr joghurt

A joghurt javítja az emésztést, és ellátja a szervezetet B12-vitaminnal, mely az idegrendszer energiatartaléka. Ha csökken a szintje, koncentrációzavar, fáradékonyság jelentkezik.

Egy tökéletes reggeli

A gabonafélék B1-vitamin-tartalma segíti a koncentrálóképességet, a fehérjék pedig biztosítják, hogy az agyban elegendő mennyiségű neurotranszmitter képződön. Ezek fokozzák a figyelmet, az éberséget, és aktívabbá tesznek. Az agyserkentő menü tehát ideális esetben müzliből és joghurtból, tejben főzött gabonakásából áll, de jó választás lehet a teljes kiőrlésű kenyér is sajttal vagy túrókrémmel.

Források: divany.hu, mindmegette.hu, mindmegette

Indexkép: Shutterstock