Az enyhe tél és a hirtelen jött meleg miatt a spárga hamar termőre fordult, azonban van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni a vásárláskor, hogy biztos a lehető legfrissebb spárgát vedd meg – írja a divany.hu.

Mi az, amit mindenképpen tudnod kell, ha spárgát veszel?

A spárgából nagyszerű krémleves és egytálétel is készülhet, de grillezve vagy baconbe tekerve megsütve és lepényként is kiváló és egészséges étel, azonban ahhoz, hogy a végeredmény igazán finom legyen, az alábbiakra érdemes odafigyelni.

• Ha a spárga csúcsa száradt, szétáll vagy furcsa szaga van, az jelzi, hogy már nem friss.

spárga

A spárgából nagyszerű krémleves és egytálétel is készülhet – fotó: Pixabay

• A szár frissességéről a következőképpen győződhetünk meg: bár a spárgacsomagok a boltban alulról nejlonba vagy papírba vannak tekerve, kicsit nyomkodjuk meg, hogy kiderüljön, mennyire szárazak. Ha nagyon száraz vagy kemény a szár, akkor hosszan lehet fás a spárga, ezért inkább ne vásároljuk meg.

• A szálakat kicsit dörgöljük egymáshoz, és ha nyikorgó hangot hallunk, akkor frissebb a spárga, ha pedig ez nincs meg, a szárak már nem feszesek, szintén jobb, ha nem vesszük meg.

• A szálak lehetőleg egyenesek legyenek, ne görbüljenek, ez is a frissességet jelzi.


A megvásárolt zöldség végét csak közvetlenül felhasználás előtt törjük le! A spárga legtovább akkor őrzi meg a frissességét, ha egy centiméternyit levágva a szárvégekből hűvös helyen vízbe állítjuk a köteget.