Koromfekete színű a víz Pest vármegye valaha egyik legtisztább vizű élő vízfolyásában, a Tápióban. Tápiószentmártonnál többen is készítettek videófelvételt róla, a Facebookon a helyi csoportban pedig felháborodott és szomorú posztokban számolnak be az esetről. A Blikk megtudta: ismeretlen méreganyag okozta a súlyos problémát.

A Tápió folyó védett terület, amely több halastavat is táplál. Alig néhány évtizede még kristálytiszta vizű, kisebb halakkal teli folyó volt, és még most is egyedülálló élővilágnak ad helyet. Jelenleg azonban koromfekete lé ömlik hatalmas mennyiségben a kis folyóba.

A felháborodott posztokra reagálva a település polgármestere, Györe László azt írta:

"Tisztelt Lakosság! A TRV Zrt. tájékoztatása szerint a szennyvíztelepre olyan anyag került a rendszerből, ami elpusztította a tisztítást ellátó baktériumtörzset. A tisztító újraoltása már folyamatban van! Az esetről a Vízügyi igazgatóság is tud! A mentesítés részeként a szennyeződés szűrésére szalmabálákat tettek a Tápióba. Sajnos a szennyvízhálózatba sokan öntenek nem oda való, sokszor akár mérgező anyagokat!"


Az esettel kapcsolatban a Blikk kérdéseket küldött a TRV Zrt.-nek, a vármegyei zöldhatóságnak és az illetékes nemzeti parknak is, melyekre a TRV Zrt. a következő tájékoztatást adta:

"A nagykátai szennyvízcsatorna gyűjtőrendszerén keresztül ismeretlen eredetű és összetételű mérgező anyag került be a helyi szennyvíztisztító telepre. Az esemény a létesítmény két biológiai medencéje közül az egyikben a tisztításért felelős baktériumtenyészet visszafordíthatatlan károsodását okozta. A másik reaktor átvette a működést, a telep a túlterhelés miatt jelenleg csökkent hatásfokkal ugyan, de üzemel.

Az esetről értesítettük a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkot, a mintavételezés eredménye alapján megkezdtük a helyi ipari bebocsájtók ellenőrzését. A megtett műszaki intézkedések eredményeképpen a telepen belül tudtuk tartani a mérgezést, azonban a rendszer túlterheltsége miatt az elpusztult lebontó baktériumokat tartalmazó szennyvíz került ki a befogadó folyóba.

A társaság mindent megtesz a szennyeződés mielőbbi felszámolása érdekében. A telepen jelenleg is tart a kármentesítés. Nagy mennyiségű iszapot a szennyvíztisztító telepen belül található zárt beton iszapsilóban helyeztünk el, innen szállítják majd el ártalmatlanításra. A kibocsájtott szennyvizet folyamatosan ellenőrizzük, a szakemberek végzik a szennyeződés szűrését a folyóban is. Az ellenőrzések mellett, a kármentesítés után a környezetet és emberi egészséget károsító hatás nem áll fenn."

Forrás: blikk.hu

Indexkép: Facebook-bejegyzés