Eljött a téli szezon – veszem a bátorságot és mutatok néhány irigylésre méltó western stílusú lakókocsit – hátha minél több gazdatársam kedvet kap és üres óráiban barkácsolásra adja a fejét.

Rendben van, igazad van, ha azt mondod, hogy ez nem pár órás barkácsmunka, hanem egy mesterség kiteljesedése! – De hátha találtok egy "olcsó" konténert, a gazdaságban porosodó lovaskocsit, vagy más régi alapot, amelyből viszonylag egyszerűen és kedvező áron csinos legeltető szállást tudtok készíteni! Egy ilyen lakókocsihoz szeretnék ötletekkel szolgálni.

Ezek a praktikus amerikai lakókocsik eredetileg ló-vontatta szálláshelyek voltak és több változatuk kályhával is fel volt szerelve, így a gazdák télen is kint maradhattak a csordával, vagy nyájjal.

Doug Hansen ezt a csodálatos, korhű juhász lakókocsit bárki számára szívesen elkészíti – igaz, az ára borsos lehet egy hazai családi gazdaság számára: a kocsi több, mint 8 millió forintba kerül átszámítva – fotó: https://www.hansenwheel.com/

A pásztor-lakókocsik megszállottja

Doug Hansen 1978-ban indította el vállalkozását Hansen Wheel and Wagon Shop néven. A kerékgyártó, kovács-, valamint kocsigyári szakmai múlttal rendelkező kézműves és lovas Doug átfogó kutatásokat végzett a tradicionális történelmi járművek terén és tudásával, valamint tapasztalatával több múzeumot és magángyűjtőt is segített az évek során.

Az internet segítségével felkerestem Doug-ot, aki szívesen mesélt nekem csodálatos munkájáról.

– Hová sikerült felfejleszteni a vállalkozásodat és pontosan mi az, amivel foglalkoztok?

– Nagyon szeretem a történelmet és a hagyományőrzést – amire hitvallásként is kötelességemként is tekintek. Ennek a szakmai fanatizmusnak köszönhetjük, hogy egy ennyire exkluzív és speciális, szűk szolgáltatási körrel sikerült életképes vállalkozást létrehoznunk – és külön büszkeség számomra, hogy mára az autentikus, lóvontatású járművek vezető építőjévé váltunk. – nyilatkozta Dug.

– Tapasztalt, elhivatott mesteremberekkel dolgozunk és több mint negyvenöt éve készítünk fából kiváló minőségű kocsikat, kerekeket és felszerelések, valamint korhűen újítunk fel muzeális értékű korabeli járműveket. Minden munkánkat egyedi megrendelés- és költségvetés alapján tervezzük meg – nálunk nincsen két egyforma megbízatás! Talán ettől is olyan érdekes a mi életünk, ami teljesen összeforrt a szakmánkkal. Munkánk során mindig előtérbe helyezzük a megbízóink speciális igényeit és elképzeléseit – hiszen bármennyire is szeretjük a történelmi járműveket – nálunk az emberi tényezők minden esetben prioritást élveznek. Vállalkozásunk velem együtt három fő pilléren nyugszik: feleségem, Holly segíti a marketingtevékenységünket, könyvel és hagyományos módon összefogja a családunkat – Jerome Evans pedig több mint 20 éve a társunk és üzemvezetőnk.

– Kitől-, vagy milyen környezeti hatásoktól kaptál inspirációt ahhoz, hogy ezek felé a történelmi, speciális járművek felé köteleződj el?

– A Dakota síkságon élünk és dolgozunk, amely vidék gyakorlatilag a bölcsője a tradicionális szarvasmarhatartó-, illetve juhászattal foglalkozó farmerek régiójának. Gyermekkoromban sok farmer között mozogtam és valahogy ösztönösen vonzódtam már akkor is a régi, szépen felújított kocsikhoz.

Ma pedig ugyanazzal a csodálattal fordulok egy-egy régi, romos állapotú kocsi felé és hihetetlenül büszke vagyok arra, hogy ezeket történelmi szempontból a lehető legnagyobb pontossággal tudjuk helyreállítani és felújítani. Ilyenkor egy kicsit visszarepítjük a megrendelőinket az 1800-as évekbe...

Hisszük és valljuk, hogy az általunk képviselt hiteles minőségi kivitelezés soha nem megy ki a divatból! A legnagyobb boldogsággal pedig talán az tölt el minket, amikor egy-egy hagyatékból előkerült kincset sikerült új életre keltenünk.

– Vannak kedvenc munkáid, vagy olyan lakókocsid, amelynek felújítására különösen büszke vagy?

– Természetesen sok ilyen történetem van, egyik közülük ez a juhász-lakókocsié, amelyet a megbízóink a wyomingi Jackson Hole-ból vásároltak.

A bal oldali kép a felújítás előtti állapotot-, míg a bal oldali kocsi a rekonstruált remekművet mutatja be – fotó: https://www.hansenwheel.com/

Az új tulajdonosok felismerték a kocsi történelmi jelentőségét és azért is tartották fontosnak "újra életre kelteni" a járművet, mert azon a vidéken éltek, ahol ez a pásztorkocsi eredetileg otthont adott a környék telepeseinek – és bizonyára rengeteg történelmi jelentőségű esemény tanúja volt hosszú szolgálata alatt.

Amikor a juhász kocsi megérkezett hozzánk, szó szerint "szigetelőszalag", bálamadzag és néhány kötél tartotta össze. Ugyanakkor azonnal láttuk, hogy a meglévő alkatrészek többsége eredeti és hűen tükrözi a korai "mobilházak" elrendezését és stílusát. Munkatársaink hozzáláttak az alkatrészek újraalkotásához, az eredeti stílusához és funkcionalitásához igazodva. – Ezt a rekonstrukciót valódi mestermunkának tartom és nagyon örülök, hogy a gazda ránk bízta a felújítást. – fűzte hozzá Doug.

– Természetesen kevés olyan szerencsés ember van a világon, aki elmondhatja magáról, hogy muzeális értékű lakókocsival rendelkezik – de talán a mindennapos használathoz nem is olyan praktikus egy ilyen féltve őrzött érték... Mit tudsz javasolni azoknak a gazdálkodóknak, aki kedvet kaptak egy szép pásztor-lakókocsihoz, de nem tudnak kifizetni ilyen sok pénzt egy nagyértékű lakókocsira?

– Mindenkit csak biztatni tudok egy saját pásztor-lakókocsi elkészítésre – és ehhez írtunk egy könyvet, "How I built a Sheepherders Wagon" azaz Hogyan építettem juhászkocsit – címmel, amelyben lépésről-lépésre megosztjuk, hogyan lehet korhű nyugati stílusú pásztor lakókocsit készíteni házilag. Külön tervrajzot is készítettünk azoknak, akik nem akarják megvásárolni a könyvet, mert szakmabeliek és csak a méretekre van szükségük. Ezeket nagyon kedvező áron meg lehet vásárolni a weboldalunkon! – felelte lelkesen Doug.

Köszönjük az interjút Doug-nak és kívánunk neki még sok szép munkát!

Milyen jó érzés lehet felébredni egy saját készítésű, egyedi lakókocsiban – a legelő közepén!

Az eredeti, fából készült kerekeken guruló mini otthonok nyomán ma már számtalan házi készítésű változat létezik szerte a világon, amelyeket autóval- vagy terepjáróval lehet vontatni. Ezekből az egyedi, nagyszerű felépítményekből válogattunk, hátha valamelyikről kedvet kapsz a sajátod elkészítéséhez.

Megannyi stílusú- és funkciójú pásztorkocsi egy fanatikusok számára szervezett találkozón. Nagy buli lehetett! – fotó: Justin Wren / a Sheepwagon Fever. Facebook csoport tulajdonosának engedélyével

Kicsit viseltes, kicsit kopott, de az enyém és célnak tökéletesen megfelel! – fotó: Mila DeLode / a Sheepwagon Fever. Facebook csoport tulajdonosának engedélyével

A kényelmi- és hobbi szempontokon kívül eredetileg fontos szakmai funkciója is volt ezeknek a kocsiknak. Gyakran vitték be télen a juhászok a hidegben elgémberedett, vagy elárvult kisbárányokat a lakókocsikba.

Ez a fotó Ramon Ysursa magángyűjteményének részét képezi és a tulajdonos engedélyével került megosztásra.

A Sheepwagon-ok, avagy juhászkocsik berendezését a lakótérből egy pillanat alatt egyszerűbb állategészségügyi kezelések praktikus színterévé lehetett alakítani.

Mutatós Sheepwagon enteriőr – fotó: Ramon Ysursa / Sheepwagon Fever.

Jason Brengle, amerikai farmer az alábbi képeket osztotta meg kedvenc Facebook csoportomban, a Sheepwagon Fever.-en:

Így készül masszív, acél vázból egy modern stílusú, mégis hagyományos formájú pásztorkocsi – fotók: Jason Brengle / Sheepwagon Fever. Facebook Csoport

Az amerikai és ausztrál farmerek vidékén kívül, többek között Norvégiában és Nagy-Britanniában is megtalálhatók a hasonló funkciójú mozgó szálláshelyek, ezért bízunk benne, hogy Magyarországról is kapunk információkat, illetve fotókat a témában! Írjanak nekünk a szerkesztoseg@agroinform.hu email címre!

Hálás köszönetem a cikk létrejöttéért Doug Hansennek a Hansen Wheel and Wagon Shop tulajdonosának – és Ramon Ysursa-nak, a Sheepwagon Fever. Facebook oldal atyjának.