A világban egy újból felfedezett és felkapott különleges ausztráliai növényfaj, a citruskaviár vagy finger-lime nagyon megragadta az amerikai és ausztrál fogyasztók fantáziáját, még inkább azok ízlelőbimbóit – írja a freshplaza.com.

Ezt a 2-5 méter magas, korábban csak vadon növő, fás növényt a helyi őslakosok évszázadok óta gyógynövényként használták. Az étkezési hasznosítás lehetőségét a kutatók véletlenül fedezték fel.

A növény uborkához hasonló 5-8 cm hosszú termésében kaviárhoz vagy gyöngyökhöz hasonló, gömbölyű, léhólyagnak nevezett szemcsék vannak, amelyek a termés felvágásakor kiomlanak, és kaviárra emlékeztető tömeget alkotnak, ezért nevezik citruskaviárnak.


Ezekből a gömbökből frissen kellemes, savanykás ízű lé vagy dzsem sajtolható, megszárítva pedig ételízesítő készíthető.

A nyugati világ első osztályú éttermeinek séfjei különösen ráharaptak ennek a terméknek az utánozhatatlan ízére, amelyet többféle fogáshoz fel lehet használni, és ennek alapján ausztrál termesztők évente egyre nagyobb mennyiséget dobnak piacra a termékből, miközben igyekeznek javítani annak tápértékét.

Az új étkezési termék széles körű népszerűsítésére létrehozták az Ausztrál Nemzeti Finger-lime Egyesülést (ANFA), amelynek elnöke, Jade King asszony – ausztrál állami ösztöndíjjal – számos országot végigjárt, vizsgálta az újabb hasznosítási lehetőségeket, és a termesztőkkel, illetve felhasználókkal együttműködés kialakítását és egy nemzetközi szervezet létrehozását kezdeményezte.