Magyarországon a vadászati törvény tavaly őszi módosításával a jogalkotó legalizálta az éjjellátó készülék és a hőkamera használatát (de csak a vadászati hatóság külön engedélyével), erről itt írtunk részletesen.

Az oroszországi primorszki terület képviselői azonban éppen ennek ellenkezőjét, a vadászati szabályok módosítását kérik, azaz hogy tiltsák be a kutyák és a hőkamerák használatát – írja a Magyar Nemzet.

Szergej Aramilev, az Amuri Tigris Központ főigazgatója szerint ugyanis az olyan eszközök, mint a hőkamerák jelentősen megkönnyítik az orvvadászok életét és az állatállomány túlzott megfogyatkozásához vezetnek. Ráadásul éjszaka az ellenőrző és felügyeleti szolgálatok számára meglehetősen nehéz azonosítani az orvvadászokat, emiatt megesett, hogy állatok helyett embereket lőttek le...


Alekszej Szurovij, a primorjai vadászati felügyelet vezetője a változtatások szükségességét azzal magyarázza, hogy vannak olyan szempontok, amelyeket még nem szabályoztak. Bár vannak korlátozások a fényeszközök éjszakai használatára vonatkozóan, a hőkamerák nem tartoznak ezek közé.

Indexkép: iStock