A gyári gyertyakulcs, amivel a láncfedelet is meg lehet lazítani, nem változott 15 éve a STIHL láncfűrészeknél, de a mai, modern motoros fűrészek közel két tucat paraméterben jobbak az elődjeiknél – mondta Bodor László az Andreas Stihl Kft. műszaki marketing menedzsere, a STIHL gépek szakértője.

Először megmutatta az erdőgazdasági fűrészek közül a legkisebbet, amely fémházas, könnyű és gallyazási, darabolási munkákhoz ajánlott, majd az AGROmashEXPO és AgrárgépShow-n bemutatott legnagyobb teljesítményű motoros fűrészt is. Elmondta, hogy az MS 881 egy közel 122 cm3-es motorfűrész. Kétütemű, légöblítéses motorral szerelt és vastag törzsű fák kivágására alkalmas.

Kiemelte, hogy a kézben tartott gépekre ugyanúgy vonatkoznak a károsanyag kibocsátási korlátozások, így a motorok evolúcióját nagymértékben ezek a szabályok alakítják. A STIHL olyan műszaki megoldásokat alkalmaz, amelyekkel megfelelnek mind a jogszabályi (környezetvédelmi, károsanyagkibocsátási, egészségügyi értékeknek), mind a vevői elvárásoknak.

Bemutatta a STIHL robotfűnyírót is, amely használata 500-5000 m2-es területeken javasolt. Érdekességként elmondta, hogy vannak olyan focipályák, ahol több robotfűnyíró dolgozik és tartja karban a gyepet.

A terület lehatárolása jelenleg még kábeles megoldással történik, de már vannak fejlesztések a GPS alapú működés irányába is – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a szakkereskedések, amelyek kínálatában szerepel a STIHL robotfűnyíró, segítséget tudnak nyújtani a telepítéshez, beüzemeléshez.

A STIHL első akkumulátoros gépe 2008-ban debütált a piacon. Jelenleg három termékcsalád van a piacon: 10,8 woltos akkumulátorral működtethető kisebb kéziszerszámok, középkategóriás gépek ház körüli munkákhoz és a professzionális gépek – mondta a szakértő.

Bodor László hangsúlyozta, hogy az akkumulátoros gépek szervizköltségei eltörpülnek a motoros gépekéhez képest, illetve felhívta a figyelmet arra, hogy egy típusú akkumulátorral több gép is használható.

A STIHL termékeit megtalálja a www.stihl.hu oldalon, a STIHL szakkereskedések listáját a Keresés menüpontban. A STIHL Magyarország Youtube csatornáján, vagy a STIHL KertÉrtők podcast adásaiban pedig további hasznos tippeket talál.