Újranyílik a Mezőgazdasági kisüzemek támogatása pályázat

A támogatás 15 000 eurónak megfelelő forintösszeg, és mivel átalánytámogatás, nem kell önerőt hozzátenni. A felhívást új beadási szakasszal egészítették ki, így a támogatási kérelmek benyújtására a hetedik szakasz keretében, 2022. november 17. – 2022. november 30. között van lehetőség.

Baromfi állatjóléti támogatás

Társadalmi egyeztetésen van a felhívás, amely az állattartás fejlesztését célozza meg azáltal, hogy az állatok javát szolgáló szigorú higiéniai és takarmányozási előírásokat teljesítsék a gazdálkodók. Ezért az Európai Unió vissza nem térítendő forrást biztosít a gazdálkodóknak, kompenzálva a növekvő kiadásokat. A várható benyújtási időszak: 2022. november 01. és 2022. november 30. között.

Válságtámogatás tenyészbak és tenyészkos tenyésztésbe állításához

A tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű támogatásáról szóló rendelet alapján az állattartó (kérelmező) – apaállatok esetén a tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állítására a 2022. október 1. és október 31. közötti időszakban vissza nem térítendő támogatást igényelhet - a juh- és kecskeágazat termelési hatékonyságának növelése érdekében. Részletek: ITT.

Vadászati támogatás

A Vadászkamara Elnöksége augusztus végén döntött a vadászatra jogosultak számára biztosított, vadgazdálkodási célú fejlesztési források 2023/2024-es vadászati évre vonatkozó pályázati kiírásáról, amely elérhető a Vadászkamara honlapján. A pályázatokat 2022. október 1. és 31. között lehet benyújtani. További részletek ITT.

Rendkívüli aszályhelyzet – rendkívüli támogatások

Augusztus elején több, teljesen új támogatásról döntött az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs. Az aszálytérképet, valamint friss információkat az aszályról és a rendkívüli támogatásokról megtalálod az összefoglaló cikkünkben.

Takarmányszállítási támogatás

A támogatás a takarmány szállításához szükséges kilométer alapján kerül elszámolásra, amelynek igazolására az állattartóknak olyan 2022. június 1. és szeptember 23. között kiállított fuvardokumentumot (szállítólevél, fuvarlevél, menetlevél) vagy azok másolati példányát kellett benyújtaniuk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara illetékes falugazdászaihoz 2022. szeptember 26-áig. A támogatási kérelem 2022. október 3. és 9. között elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítást követően nyújtható be a Kincstárhoz. Részletek: ITT.

A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése

A felhívás célja a mezőgazdasági termelők mezőgazdasági üzemeinek gazdasági teljesítményének növelése, a szerkezet-átalakítás és a modernizáció ösztönzése, illetve a mezőgazdasági vízfelhasználás hatékonyságának fokozása öntözési beruházások megvalósításával. A felhívás ITT érhető el. Következő benyújtási határidők: október 4., december 30. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: egyéni és kollektív projekt esetén is maximum 3 milliárd Ft.

öntözés

Még elérhető a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése felhívás – Fotó: Agroinform

Az öntözési közösségek együttműködésének támogatása

A felhívás célja önkéntes együttműködések, öntözési közösségek létrejöttének ösztönzése, illetve működésük támogatása annak érdekében, hogy tevékenységükkel az öntözéses gazdálkodást hatékonyan megszervezzék. A rendelkezésre álló vízkészlet hatékonyabb felhasználását, gazdaságosabb megtérülését eredményezheti, ha azt az öntözni kívánó gazdák közösen, együttműködve használják fel, továbbá az öntözéshez szükséges infrastruktúrát együtt hozzák létre és együtt üzemeltetik, illetve együtt teszik meg az első lépéseket a beruházások létrejöttének érdekében. A felhívás ITT érhető el. Benyújtási határidő: 2022. december 30.)

Erdészeti támogatási lehetőségek

Erdősítés támogatása

A felhívás célja a klímaváltozás hatásainak csökkentése, a szél és vízerózió elleni védekezés, valamint a faanyag, mint környezetbarát nyersanyag és megújuló energiaforrás iránti növekvő igény kielégítése érdekében az erdőterület növelése. A felhívás ITT érhető el. Következő beadási határidő: október 31.

Erdei termelési potenciál mobilizálását szolgáló tevékenységek támogatása

A támogatás célja az erdők gazdasági értékének növelése olyan erdészeti beavatkozásokkal, amelyek által az erdők nagyobb mértékben képesek ellátni gazdasági értékteremtő funkciójukat. Ide kell érteni azokat a beavatkozásokat is, amelyek hatásai nem azonnal, hanem a jövőben várható fahasználatok során tapasztalhatók. Benyújtási időszak: 2022. november 2. és december 2. között.

A felhívás ITT érhető el.

Agrár-erdészeti rendszerek létrehozása

Valamennyi agrár-erdészeti rendszer jelentősmértékben növeli a faji, populáció szintű és a tájképi diverzitást. Benyújtási határidő: december 31. A felhívás ITT érhető el.

Az erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok megelőzése

A támogatás célja az erdőgazdálkodás biztonságának növelése. Benyújtási határidő: december 31. A felhívás ITT érhető el.

Az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházások

A támogatás célja klímarezisztens fajok telepítése és az invazív fajok visszaszorítása. Benyújtási határidő: december 31.

A felhívás ITT érhető el.

Egyéb támogatások

Lovassporthoz kapcsolódó támogatások

Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás valamint szennyvízkezelési fejlesztései

További pályázati felhívások: Vidékfejlesztési Program

További híreink:

Pályázatok rovat az Agroinformon

Ezen áll vagy bukik a fenntartható mezőgazdasági termelés

Miért, hány pont jár az agro-ökológiai programban? Itt van a részletes lista

Néhány hónap és élesednek a változások – ezt minden gazdának fontos ismernie

Kiderült, mire kell fordítani a támogatások egy jelentős részét

Enyhül egyes támogatásokhoz kapcsolódó munkaerőmegtartási kötelezettség

Figyelem, új támogatási-módosítás, amely kedvez a gazdáknak – és a természetnek is!

Új támogatási lehetőségek a mezőgazdasági termelők és erdőgazdálkodók számára

A mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszerhez kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettség

Kedvezményes kezességvállalás, amely 2022. július 1-től 2022. év végéig az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) Krízis Agrárgarancia Programjának II. szakasza keretében igényelhető.

Indexkép: Shutterstock