Az újszülött bárány kolosztrummal való etetése a születés utáni első órákban meghatározza annak túlélését – hívja fel a figyelmet cikkében az Agriland.


A kolosztrum az anyajuh által termelt első tej, olyan csodás összetételű anyag, amely három nagyon fontos tulajdonsággal rendelkezik, s ezekre minden újszülött báránynak szüksége van. Ezek pedig:

  • Antitesteket biztosít olyan betegségek ellen, amelyekkel a bárány élete korai szakaszában találkozhat (még azelőtt, hogy esélye lenne saját immunrendszerének kifejlesztésére);
  • Hashajtóként működik, így elősegíti az újszülött bárány emésztőrendszerének ürülését;
  • Teljes értékű takarmánnyal látja el a bárányt, hogy kielégítse annak minden táplálkozási igényét.

Mindezen kedvező hatások érdekében a gazdáknak biztosítaniuk kell, hogy minden bárány a testtömegének 5%-át (50 ml/kg) kapja az anyajuh kolosztrumából az élet első négy órájában, ami kritikus fontosságú a bárány jó indulásához.

bárány

A bárány későbbi fejlődése szempontjából létfontosságú a megfelelő mennyiségű kolosztrum – forrás: Pixabay

Egy átlagos 5 kg-os bárány testtömegének 5%-a 250 ml. Sok gazda bárányonként két vagy három 60 ml-es fecskendővel ad csak a kolosztrumból, ami a legkisebb bárány kivételével minden állat számára kevés.

Ha a bárányok nem tudnak szopni, akkor a kolosztrumot gyomorcsővel kell beadni.

A kolosztrumpótlók, bár hasznosak, nem helyettesítik hatékonyan az anyajuh kolosztrumát abban a tekintetben, hogy a bárányokat megfelelő immunglobulinokkal látják el olyan betegségek ellen, amelyek ellen az anyajuhokat beoltották.Ha egy anyajuhnak nincs elegendő kolosztruma a bárányok szükségleteinek kielégítésére, akkor a rendelkezésre álló kolosztrumot egyenlően kell elosztani annak bárányai közt és pótolja a hiányt a nyáj egy másik anyajuhától származó kolosztrummal.

Ha ez nem lehetséges, akkor a gazdáknak kolosztrumpótlóval vagy tehénkolosztrummal kell pótolniuk a hiányt. Utóbbit azonban csak óvatosan szabad használni, mivel egyes tehenek kolosztrumában olyan antitestek vannak, amelyek a bárányok pusztulását okozzák.


Ezért szerencsésebb, ha két, vagy inkább több tehén kolosztrumát összekeverjük. Mivel a tehén kolosztruma kevésbé koncentrált, 30%-kal többet kell adni belőle, mint a juhkolosztrumból.