A magas infláció és az ország magas kamataival való küzdelem ellenére a török citrusfélék termelése az előrejelzések szerint 90 százalékkal nő a 2023-2024-es szezonban. A minőségi aggodalmak és a gyümölcsméret problémája azonban valamelyest csökkentették a haszonkulcsokat - írta meg a FreshFruitPortal.

A kedvező időjárási viszonyok a tervek szerint akár 7 millió tonna mennyiséggel is növelhetik a termelést, ráadásul ebben a szezonban már az újonnan telepített gyümölcsösökben is megkezdődik a termesztés.

Az árak csökkentése

A tavaszi csapadékmentes időszak jelentősen befolyásolta a gyümölcsök méretét és minőségét, így az időjárás a termelőket az árak csökkentésére kényszerítette. A narancs mennyiség a becslések szerint 31 százalékkal nőtt, a termelésben pedig Antalya tartomány vezet. A 2023-2024-es betakarítás októberben kezdődött meg a korai fajtákkal, mint a Navelina és a Fukumato.

Az export bővülése

Az export várhatóan nagyjából 40 százalékkal bővül majd éves szinten. A teljes mandarintermelés az előrejelzések szerint 55 százalékkal növekszik meg, miközben a termelőhelyi árak továbbra sem tudják kompenzálni a magas termelési költségeit. A Satsuma a régió legszélesebb körben termelt fajtája, mind a hazai fogyasztás, mint az export szempontjából kulcsfontosságúnak számít.


Az előzetes hírek szerint Törökország a nem megfelelő logisztika miatt a termésének 10-15 százalékát elveszíti. A török ciprustermelők szerint a magas termelési költségek, valamint az exportpiacon tapasztalható gazdasági bizonytalanság, illetve a versenytárs piacokon, mint a Spanyolországban, Marokkóban és Egyiptomban tapasztalható hozamnövekedés mind az exportárak csökkenéséhez vezetett.

Erőfeszítésekre van szükség

A gazdálkodók szerint intenzív erőfeszítésekre lesz szükség, ha meg akarják tartani a jelenlegi fákat. Műtrágyázással, kártevők elleni védekezéssel, valamint öntözéssel azonban sokat tehetnek a gyümölcsök állapotának megőrzése érdekében. A magasabb energia-, üzemanyag-, villamosenergia-költségek, valamint a munkaerőköltségek azonban kérdéssé váltak a termelő körében.

Exporttámogatást kértek

A citrusokkal foglalkozó gazdák támogatást kértek a kormánytól, hogy leküzdjék a többlettermelést. Az exportáló országokkal szembeni verseny és a növekvő exportköltségek mind nehezítik a török exportot.

A teljes mandarintermelés várhatóan 55 százalékkal növekszik meg - fotó: pexels.com

Nem segít rajtuk az orosz-ukrán háború, az orosz rubel leértékelődése, az exportköltések növekedése, a növényvédőszerek miatt visszautasított gyümölcsök, valamint az exporthitelek sem. Ezek ellenére a török export továbbra is nehézségekkel küzd.

Tovább reménykednek

Az exportőrök azonban továbbra is abban bíznak, hogy növelni tudják az Oroszországba irányuló exportjukat, hiszen egyes európai országok továbbra is szankciókat alkalmaznak ellenük.