A téli tüzelő beszerzése régebben a nyár végi, kora őszi időszak kihívása volt, azonban mára az előrelátó házigazdák egész éven át foglalkoznak a téli tüzelő beszerzésével és igyekeznek megragadni a leggazdaságosabb megoldásokat, hogy biztosítsák a hideg időszakra nélkülözhetetlen fűtőanyagot.

Más szempontból is megváltoztak a téli tüzelővel kapcsolatos szokásaink és elvárásaink. Európa-szerte, így Magyarországon is magasabb a társadalom átlagos életkora, így nem csoda, hogy

egyre kevésbé szeretünk fát hasogatni, nagyobb kényelemre és tisztaságra vágyunk az otthonunkban, és egyre nehezebben találunk munkaerőt a tűzifa behordására.

Szerencsére ezekre a problémákra a hagyományos, vegyes tüzelésű kazánok esetén remek lehetőséget kínál a fabrikett használata, amely beszerzése éppen olyan TISZTA és egyszerű megoldás, mint a tárolása és a használata.

Vajon miért hangsúlyozzuk erőteljesen a tiszta és egyszerű beszerzési forrás jelentőségét a téli fűtőanyagok esetében?

Erről kérdeztük a Csepp-Kőkert Kft. fakereskedelmi ágazatának munkatársait, akik Sóskút környékén a fűtőanyagok specialistájaként ismertek.

"Egyre kevésbé jellemző, de sajnos még mindig előfordul, hogy a bizonytalan forrásból vásárolt tűzifáról kiderül, hogy lopott, vagy a vásárlás után szembesül azzal a vevő, hogy a fa vizes és a kiszáradáshoz akár évekre is szükség lehet" – emlékeztettek a kellemetlen helyzetekre a Csepp-faker kollégái.

Faker

"Az általunk forgalmazott, tiszta forrásból származó téli fűtőanyagokkal az összes kazántípussal rendelkező partnerünket ki tudjuk szolgálni széles termékválasztékunknak köszönhetően. Az összes fűtőanyag közül a fabrikettet emeljük ki, hiszen ez a tűzifa alternatívájaként sok bosszúságtól megkímélhet minket.

Ezen kívül pedig kedvezményes árakkal is szeretnénk kedvezni vevőinknek, hiszen most még jobban megéri kipróbálni a fabrikett fűtőanyagokat!

Nem titkoljuk az árainkat!

csepp-faker.hu weboldalunkon megtalálható az összes általunk forgalmazott fabrikett és valamennyi kiszerelési forma – természetesen az aktuális árakkal együtt feltüntetve!

Raklapos kiszerelésű fabrikett fűtőanyag megrendelés esetén a csepp-faker.hu weboldalon egyedülálló akcióval és a régiónkban ingyenes házhozszállítással várjuk partnereinket!"

Összegyűjtöttünk 10 érvet a fabrikettel történő fűtés mellett azoknak, akik hagyományos kazánnal rendelkeznek!

 • A fabrikett megújuló energiaforrás, így a használata környezetvédelmi okokból is kedvezőbb, mintha szenet használnánk.
 • A fabrikett fűtőértéke körülbelül duplája az ideális minőségű tűzifának, így fele mennyiség elegendő lehet belőle. A fabrikett fűtőértéke a barnakőszénével egyenértékű.
 • Tisztábban és egyszerűbben tárolható, mint a tűzifa – és hasogatni sem kell.
 • Régebbi, vegyes tüzelésű kazánokban, kályhában és kandallóban is használható.
 • Fűtőértékének köszönhetően a termelő- és ipari célú létesítmények fűtőigényét is ki tudja szolgálni.
 • A fabrikett kis nedvességtartalma miatt kevésbé kormol, így kevésbé szennyezi a kazánt, a kéményt és a LEVEGŐT!
 • Gazdálkodók telephelyén vagy otthonában nagy előny, hogy a raklapos, csomagolt fabrikettel SOSEM kerül be rágcsáló vagy más kártevő a helységbe – ellentétben a hasogatott fa behordásával, amely során tudjuk, hogy mi minden kerülhet be, akár a lakásba is.
 • Nem kell szárítani és hosszabb ideig tárolni, hiszen a fabrikett garantáltan száraz, azonnal felhasználható állapotban kerül a vásárlóhoz.
 • Mégis tárolni szeretné? A fabrikett megfelelő száraz helyen évekig minőségromlás nélkül tárolható.
 • Kis mennyiségben, raklapos kiszerelésben és kamiontételben is rendelhető!

Mégis hogyan kell fabrikettel fűteni?

Fabrikett használatakor a fatüzelés szabályait kell betartani, de figyelembe kell venni néhány, csak a fabrikettre jellemző tulajdonságot is, amelyek a következők:

 • A fabrikett a tűzifával szemben 2-3-szor nagyobb sűrűségű és 40%-kal nagyobb fűtőértékű, ezért ugyanolyan fűtőhatás eléréséhez a tüzelőberendezés tűzterében kisebb mennyiséget kell elégetni. Erre figyelni kell, mert különben hamarabb tönkremegy a tűztér.
 • Égés közben a fabrikett mérete változhat, ezért a tűzteret nem szabad teljes mértékben kitölteni (ajánlott az 50-60%-os töltés), mert a táguló fabrikett mechanikailag károsíthatja a tüzelő berendezést.
 • Lakossági tüzelőberendezésekben jó hatásfokkal a megfelelően szilárd fabrikett égethető el. A jó minőségű fabrikettre az jellemző, hogy égés közben szenesedő brikettek között a szükséges légáram (megfelelő huzat mellett) létrejön, és a fabrikett gázai tökéletesen elégnek.
 • Alacsony nedvességtartalma miatt száraz helyen kell tárolni. A felbontott csomagot lehetőség szerint mihamarabb fel kell használni.
 • Amíg a brikett lángra kap, nagyobb szellőzést kell biztosítani. Amint átizzott és kis, kékes színű lánggal ég, a szellőzést minimalizálni kell. Lényeges, ha a brikett már izzik, ezt az állapotot a lehető legtovább meg kell őrizni, így tudja a legtöbb hőt leadni.
 • Ajánlott felülről begyújtani, de a hagyományos alulról történő begyújtás sem probléma.
 • A keményfa brikett a hőt sokáig tartja. Esti begyújtásra kb. 8-9 db elegendő (Ez függ a kandalló/kazán/kályha méretétől is). Ha este 9 óra körül még teszünk rá 2-3 darabot és a szellőzést minimumra állítjuk, akkor éjfél körül még izzani fog.
 • Lehet tűzifával vegyesen is alkalmazni, de nem muszáj.

Szívesen kipróbálnád a fabrikettet, de még kérdéseid vannak?

A Csepp-Faker Facebook oldalán olyan hasznos tippeket és felhasználási javaslatokat találhatunk a fabrikettről, mint például a cserépkályhában való fűtés fortélyait, vagy a fabrikett történetét és összetételét bemutató rövid cikkeket.

A Csepp-Faker munkatársai várják a személyes kérdéseket, észrevételeket és megrendeléseket az alábbi elérhetőségek egyikén:

2038 Sóskút, Külterület 045/24. hrsz.
info@csepp-faker.hu
+36 30 978 1770; +36 30 938 8642
http://csepp-faker.hu
http://csepp-faker.com
http://csepp-faker.eu