A digitális fogási naplóval kapcsolatban derültek ki részletek a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) október 26-ai választmányi ülésén, ahol bemutatták azt az applikációt, melyet a horgászok fogásaik rögzítésére és sok egyéb másra használhatnak majd – írja a pecaverzum.huAz alkalmazás fejlesztés alatt áll, de a főbb funkciók próbaüzemben már működnek.

Az applikáció összeköttetésben lesz a HORINFO-val, így a horgász által feltöltött adatok oda is azonnal felkerülnek. Fontos azonban, hogy a helymeghatározás be legyen kapcsolva a telefonon. Láthatók lesznek a személyes adatok, az érvényes állami és területi jegyek, turistajegyek, versenyzői engedélyek.

A mobilalkalmazás egyik menüpontjában interaktív területijegy-vásárlás is elérhető lesz. Egy másik fül alatt a korlátozás alá vont területek lesznek láthatók térképes megjelenítéssel.

A horgász az applikációban be tudja majd jelölni a kedvenc helyeit, hogy később könnyen visszatalálhasson az adott területre.

A digitális fogási naplóban azok a lehetőségek jelennek meg, amelyek a horgásznak a rendelkezésére állnak, egyben kötelezettségei is. Itt rögzíteni kell a horgásznapokat és a fogásokat is.


A tógazdának lehetősége lesz arra, hogy minden este megnézze, hogy a taván milyen fogásokat rögzítettek a horgászok. A rögzített fogásokat nem lehet kitörölni a rendszerből.

Ráadásul a legfontosabb funkciók eléréséhez az sem szükséges, hogy a víz partján internetkapcsolattal rendelkezzünk, enélkül is láthatjuk az utolsó adatszinkronizáció alkalmával mentett adatokat, például a horgászkártya adatait, az érvényes területi jegyeket és a versenyzői engedélyeket, továbbá offline állapotban is lehetőség lesz új horgásznapot vagy új fogást rögzíteni. Fogás rögzítésénél érkezik egy figyelmeztető üzenet, hogy offline módban van a telefon, de amint csatlakozik az internetre, az adatok szinkronizálásra és beküldésre kerülnek a HORINFO-ba.

horgász

A legfontosabb funkciók eléréséhez az sem szükséges, hogy minden pillanatban internetkapcsolattal rendelkezzünk – fotó: Shutterstock

A Mohosz elnökhelyettese azt mondta, komoly előrelépés várható ennek az ingyenes alkalmazásnak a bevezetésével. Használni viszont csak regisztrált és nyilvántartott horgászok tudják majd.

Az alkalmazás további fejlesztése is várható az elektronikus fogási naplóval, a rekordfogások rögzítésével, illetve meg fog jelenni a horgászvizek és azok szolgáltatásainak minősítése.

Az applikáció és egyben az elektronikus fogási napló a tervek szerint 2025-ben érkezik.