Öt évvel ezelőtt vezette be a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) a plasztik horgászkártyát, melyeket öt évre adtak ki, így időszerű azok lecserélése, mert az első körben kiváltottak január 31-én lejárnak. Az új okmány január 1-jétől igényelhető, és ugyanannyit kell fizetni érte. Viszont mostantól több lehetőségük nyílik a horgászoknak a digitális térben – írja a blikk.hu.

Tudnivalók az új horgászkártyával kapcsolatban

Az új horgászkártya 2024-től állami okmánynak minősül, melyen megjelenik a magyar címer is. Új kártya igénylésekor, valamint az előző megújításakor az igénylők átesnek egy központi azonosításon: az általuk megadott adatokat összeveti a rendszer a Belügyminisztérium személy- és lakcímnyilvántartásával. Ha a kettő megegyezik, valamint a horgász befizeti a díjat, létrejön a horgászkártya digitális változata, és a HORINFO szakrendszer engedélyezi a 2024-es horgászokmányok kiváltását. Ezt otthonról online formában és személyesen is meg lehet tenni.


Milyen költségekkel jár?

A kártya igénylésének költsége változatlan: 2200 forint öt évre, mely tartalmazza a horgász balesetbiztosítását is.

Ezen túlmenően hamarosan mindenki térítésmentesen letölthet egy appot, hogy a mobiltelefonjával magával tudja vinni a pecázásra a horgászokmányait – a magyar állami horgászkártya digitális változatát is.

A digitalizációval fokozatosan megteremtődik annak a lehetősége (opcionálisan igényelhető elektronikus fogási napló és más horgászturisztikai szolgáltatások), hogy a horgászegyesületek a későbbiekben úgy dönthessenek: nem szükséges a horgásznak magával vinni a plasztikkártyát sem, hanem elég a telefonján bemutatni a horgászokmányait.

horgász

A kártya igénylésének költsége változatlan – fotó: Shutterstock

Az új rendszer azért is hasznos, mert ki tudja szűrni a csalókat, ügyeskedőket, valamint nagyon jó lehetőség az adattisztításra. Ha soha nem változna semmi, egy idő után felesleges adatokkal telítődne a rendszer; így például akik több éve passzív, azaz horgászati tevékenységet nem végző horgászok, azokat ki tudják vezetni a rendszerből. Másik oldalról pedig fennakadnak azok, akik szándékosan szabályt sértenek, például úgy, hogy név vagy más adat megváltoztatásával próbáltak korábban jogosultságot kapni.