Minden év elején sorra jelennek meg a nemzetközi gasztronómiai újságírás nagy nevei által összegyűjtött listák, melyek próbálják megtippelni, vajon melyek lesznek az év legkedveltebb ízei – írja a divany.hu.

Új slágerzöldségeket hozhat 2024

A Foodnavigator szerint az élelmiszerárak emelkedése ellenére ismét növekedni fog az éttermekben elköltött étkezések száma, elsősorban a különleges ízeket keresve.

A kaliforniai székhelyű T. Hasegawa USA, a világ egyik vezető élelmiszer- és italaroma-gyártója idei jelentésében kiemelte, hogy az innovatív és globális ízekre, az egészségtudatos és fenntartható összetevőkre összpontosítanak majd a trendeknek megfelelően.

Úgy vélik, a kényelem kerül idén a középpontba az ételek tekintetében is, a nosztalgia és az ismerősség érzését kölcsönözve a fogyasztóknak. A világjárvány idején a fogyasztók megnyugvást kezdtek keresni az ismerős ízekben, idén azonban a nosztalgikus ételek iránti érdeklődés egyre inkább ki fog egészülni az új ízekkel, innovatív technikákkal, főleg az édességek terén.


Az év íze az ube

Az év ízének pedig egy különleges gumós gyümölcsöt választottak meg, melynek a neve: ube. A lila jamgyökér felhasználása a különféle desszertekben egyre elterjedtebb világszerte. Színének és földes-diós, édeskés ízének köszönhetően igen népszerű az ínyencek körében.

Az ube édesség-összetevőként és sót ételek kiegészítőjeként egyaránt üde színfoltot jelent a táplálkozásban; akár a krumplit is helyettesítheti.

ube

A lila jamgyökér felhasználása a különféle desszertekben egyre elterjedtebb világszerte – fotó: Pexels

Az ube hosszú távú sikerének záloga a sokoldalú íz, élénklila színe azonban segít az ubénak kiemelkedni a többi desszert közül. Természetes növényi színezékként különleges árnyalatot varázsol a leghétköznapibb ételeknek is.

A különböző kultúrák közötti tolerancia is egyre inkább megjelenik majd az élelmiszeriparban. A hagyományos ételek eltérő kultúrákból származó összetevőkkel kiegészülve új ízeket is jelenthetnek, de ezen túlmenően más kultúrák megismerését és elfogadását is elősegíthetik.