Még a legigénytelenebb fás szárú növényeink is nagy bajban vannak, márpedig egyes fajok elvesztése nemcsak a helyi erdőket veszélyezteti, hanem egész ökoszisztémákat fenyeget – írja a 24.hu.

Egy 2021-es felmérés szerint az összes fafaj egyharmada a létezés határait súrolja. Ez 17.500 egyedi, veszélyeztetett fafajt jelent, ami több mint kétszerese a veszélyeztetett emlősök, madarak, kétéltűek és hüllők számának. Egyes fafajokból már csak egyetlen ismert egyed maradt. Ilyen  például a mauritiusi magányos pálma, a Hyophorbe amaricaulis.

Egy tanulmányban a kutatók arra figyelmeztettek, hogy ennek rendkívül komoly következményei lehetnek, amit 20 ország 45 tudósa is alátámasztott.

Milyen hatással lesz ez a gazdaságunkra, megélhetésünkre és élelmiszereinkre?

• Gyümölcseink nagy része fákon terem, ahogy számtalan gyógyszeralapanyag is.

• A fejlődő világban 880 millió ember támaszkodik tűzifára fűtőanyagként, és 1,6 milliárd ember él erdők 5 kilométeres körzetében. Az erdők a háztartások jövedelmének akár 25%-át is jelentik.

• Bizonyos fáknak szellemi vagy kulturális jelentése is van, így a fafajok kipusztulásával az adott kulturális örökség is elveszik; ilyenek például a sárkányvérfák vagy a baobab fák.

Baobab

Baobab fák – fotó: Shutterstock

• Ráadásul minden fán hemzsegnek az egy- és többsejtű életformák: növények, gombák, baktériumok és állatok, azaz egy fa kivágásával ezek mindegyike elpusztul.

A világ állatainak és növényeinek fele az erdős élőhelyekre támaszkodik!


Nagyon fontos elmondani azt is, hogy egyes fafajok egyedi kölcsönhatásokat biztosítanak, és nem helyettesíthetők más fajokkal, mint például a sárkányvér fák (Dracaena cinnabari), amelyek számos más fajnak adnak otthont, melyek tőlük függenek. Tehát egyetlen faj kihalása hatalmas dominóeffektust okozhat minden másban, ami kölcsönhatásba lép vele.

sárkányvérfa

Sárkányvér fa – fotó: Shutterstock

Az erdeinkre támaszkodó fajok száma 1970 óta mintegy 53 százalékkal csökkent, és világszerte egyre több erdő mutatja a növekvő stressz jeleit.

A fák a Föld talajával, légkörével és időjárásával is összefonódnak, hiszen tisztítják a levegőt, oxigént termelnek, és a víz körforgásában is szerepet játszanak.

Ha túl sok fát veszítünk el, bolygónk szén-, víz- és tápanyagciklusa összezavarodik.

A fák sokféleségének elvesztésével az összes élőlény sokféleségét elveszítjük.

Több mint 100 fafaj már kihalt a vadonban, és évente több milliárd fa pusztul el, ezért nagyon sokat kell még tennünk a fák érdekében.