A Ghost Pepper vagy Szellem chili egy nagyon erős paprikafajta, 2011-ig a világ legerősebb chilijeként tartották számon. Tudósok rájöttek arra, hogy ez a paprikafajta kulcsfontosságú lehet a rágcsálók távol tartásában – írja a termeszeti.hu.

Egy 4 éves kísérletről publikáltak tanulmányt kutatók, mely hasonló eredménnyel zárult akkor is, ha a laboratóriumban végezték és akkor is, ha a szántóföldön. A biológusok őrölt Szellem chili-porral vonták be a magokat, hogy megfigyelhessék, az őzegerek hogyan reagálnak a kapszaicinre, arra az aktív összetevőre, mely a csípősségért felelős.

A csípős magvakat a hagyományos magvak mellé helyezve az egerek elkerülték a chiliporos ételt, és a távolabbi, normál magvakat fogyasztották. Az őzegerek által megevett magok száma a chilinek köszönhetően 86%-kal esett vissza.

Az eredmények nemcsak a gyepek, szántóföldek szempontjából jelentenek jó hírt, hanem a rágcsálók számára is, ugyanis így elkerülhetik a halálos kémiai vegyszerekkel való találkozást, hiszen a chili csak elriasztja, de nem öli meg őket.


A chilipaprikát természetes állatriasztóként már alkalmazták elefántok ellen is Afrikában, ahol a farmerek már régóta küzdöttek, hogy távol tartsák az állatokat a növényeiktől.

A vizsgálatok alapján tehát a Szellem chili egy környezetbarát eszköz lehet a gabonaföldek és gyepek rágcsálók elleni védelmében.

Az indexkép csupán illusztráció (Shutterstock).