Jövőálló koncepció

A SMARTKAS egy igazi magyar sikertörténet, bár erre a honlapjuk alapján nem könnyű rájönni. Olyan mezőgazdasági és élelmiszer-technológiai vállalkozásról van szó, ami a

  • mesterséges intelligencia

  • a robotika,

  • a megújuló energia,

  • a vízsemleges rendszerek,

  • a precíziós gazdálkodási technológia,

  • és a klímasemleges intelligens gazdálkodási eljárások

segítségével igyekszik érvényesülni. A céget Mészáros Dávid alapította két évvel ezelőtt, és mindent leegyszerűsítve megújuló energiával működő beltéri okosfarmokat terveznek, építenek és tulajdonolnak, vagyis az üzemeltetést is ők végzik, megtartva az elkészült létesítményeket. Az élelmiszerbiztonságot, mint szolgáltatást viszont piacra viszik a teljesen automatizált és önműködő környezetben.

A cég értéke már négyszázmillió euró (~160 milliárd forint) körül van, nemrég Brazíliában kötöttek nagy üzletet - írta az Index az alapítóval közölt nagyinterjúban, melyet most szemlézzünk. Mészáros szerint az általuk alkalmazott új élelmiszer-ellátási rendszer segíthet a bolygó népességének növekedése miatt kialakult gondokon, és olyan biztos ebben, hogy ezt szánja a cég küldetésének is.

A céget Mészáros Dávid alapította két évvel ezelőtt, és mindent leegyszerűsítve megújuló energiával működő beltéri okosfarmokat terveznek, építenek és tulajdonolnak, vagyis az üzemeltetést is ők végzik, megtartva az elkészült létesítményeket. Kép: Instagram/smartkastech

Fenntartható folyamatok

Az olyan teljesen fenntartható, tiszta és zöld mezőgazdasági folyamat létrehozása, amely megújuló energia- és vízforrásokra támaszkodik, miközben intelligens és hatékony módon állít elő növényvédőszer-mentes élelmiszereket komoly kihívás. A cég nem csak technológiai és tudományos innovációkra épít, de magát az innovációs folyamatot tartják nagyon fontosnak.

Filozófiai alapvetésük szerint: az élelmiszerhez és a vízhez való hozzáférés alapvető emberi jog.

A tudatos víztakarékosság, a talajerózió megelőzése a fenntartható fejlesztési célok követelményeinek, való megfelelés az évi 365 napos termesztési ciklus mellett biztosít bio- és növényvédőszer-mentes gyümölcsöt és zöldséget.

A siker forgatókönyve

Mészáros Dávid elmondása szerint a cég egyrészről kemény munkára, másrészről olyan ötletre épült, melyre mindenhol felkapják a fejüket az emberek. Az említett ötletért sorban állnak a hercegek és sejkek vagy épp az említett brazil kormány, mellyel végül ötvenmillió eurós szerződés köttetett. Harmadik okként azt nevezte meg, hogy többen szeretnék megmenteni a világot, mint gondolnánk.

„Emiatt leomlanak a falak előttünk. Semmi előéletem és kapcsolatom nem volt Brazíliában, mégis három nap alatt sikerült eljutnom az önkormányzattól a szövetségi elnökig” - számolt be róla Mészáros Dávid az Indexnek.

Ahogy már mi is beszámoltunk róla, a beltéri okosfarmokon napi 24 órában, évi 365 napon keresztül lehet termelni, bármilyen klíma létrehozható, zöldség-gyümölcs, egzotikum, nincs kivétel, nincs akadály, és minden 100 százalékosan bio.

Az olyan teljesen fenntartható, tiszta és zöld mezőgazdasági folyamat létrehozása, amely megújuló energia- és vízforrásokra támaszkodik, miközben intelligens és hatékony módon állít elő növényvédőszer-mentes élelmiszereket komoly kihívás. Kép: Instagram/smartkastech

Gombamód szaporodó okosfarmok

A Smartkas cégnek négy működő okosfarmja van (kettő Hollandiában, egy Angliában, egy Brazíliában) valamint tizenhárom másik áll fejlesztés alatt van, ebből öt-hat Magyarországon és Közép-Kelet-Európában jöhet létre. A hazai projektek nagy cégekkel együttműködésben zajlanak, és nem az említett beltéri, teljesen automatizált okosfarmokat jelentik, hanem horizontális nagy méretű okosüvegházak lesznek.

A Közel-Keleten is dolgoznak, ahol Katar, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek határainak találkozásánál épülhet fel egyetlen nagy létesítmény.

„Sok a pénz, és mindenből a legnagyobbat akarják, így létrejöhet egy megaprojekt, amely teljesen fenntartható, és megújuló energiaforrásból robotikával, emberek nélkül örökké el tudja látni tisztított vízzel és étellel a három országot” – mondta Mészáros Dávid az Indexnek adott interjúban. Ennek a beruházásnak a költsége nagyjából egymilliárd eurót (399 milliárd forint) jelent. Mészáros szeretné felhívni a kormányok, nemzetközi szervezetek figyelmét a klímaváltozásra - amin nem segít a brazil esőerdők kiirtása - és a népességnövekedésre, melyek fényében az önellátás felértékelődik.

A brazil fejlesztés során 77 hektárnyi projektterületből 20 hektár üvegház épül, évi tíz-tizenkétezer tonna paprika, paradicsom, eper és salátafélék termesztéséhez. A fennmaradó területen a fenntarthatóság követelményeinek megfelelve fákat, növényeket ültetnek, kutatókerteket építenek.

Mészáros Dávid egészen elképesztő módon azt is elérte, hogy minden hektár üvegház után két-háromszáz hektár esőerdőt kapnak, melyet műholdas és drónos megfigyelés alá vonhatnak, hogy biztosíthassák a felügyelt területek megmaradását, megóvását, és a vadállomány követését.

Az "esőerdő-védelmi drónprogramnak" nevezett tevékenység során keletkezett hasznos adatokat szabadon hozzáférhetővé teszik, amivel Brazília javíthat az elmúlt időszakban erősen leromlott környezetvédelmi renoméján.

A brazil fejlesztés során 77 hektárnyi projektterületből 20 hektár üvegház épül, évi tíz-tizenkétezer tonna paprika, paradicsom, eper és salátafélék termesztéséhez. Kép: Instagram/smartkastech

De miből áll a Smartkas pontosan?

A Smartkas rendszere négy részből áll, ahogy azt az Indexnek is bemutatták:

  1. Egy olyan üvegből, ami energiát generál az éjszakai üzemhez, a természetes napfényt átengedve, védve a fényszennyezéstől

  2. Egy olyan vízrendszerből, melynek hatékonysága eléri a 90-95 százalékos víztakarékosságot, nem használva nem újuló vízforrást

  3. Egy olyan keringető-rendszerből, mellyel a növények éppen annyi szén-dioxidhoz jutnak, amennyit még fel tudnak venni, és az üvegház-hatású gáz nem kerül ki a légkörbe

  4. Végül pedig egy olyan szoftverfejlesztésből, ami a fentieket vezérli.

Veszélyes üzem: sorban jönnek a fenyegetések

Mészáros Dávid elmondta, hogy beléptek a nagyvállalatok, államok "játszóterére", a több százmilliós szerződések világába, és technológiájukkal egyik napról a másikra kiváltanak komplett exportpiacokat és importszektorokat, ráadásul a gyakorlatukkal rámutatnak, hogy az emberek élelmiszer-ellátása sokkal egyszerűbb és fenntarthatóbb is lehetne.

"Sok embernek teszünk keresztbe, kaptunk is már fenyegetést. Beleütöttük az orrunkat valamibe, ami sokaknak nem tetszik"

- mondta el Mészáros Dávid az Indexnek.

(Forrás: Index)