Ősszel gyakrabban riasztják a vízimentőket a horgászokhoz a Balatonon. A csónakból pecázóknak azonban nemcsak ebben az évszakban, hanem mindig tudatosan fel kell készülniük a veszélyforrásokra, így a tragédiák szinte minden esetben megelőzhetők – írja a pecaverzum.hu.

A Balatonon főleg hajnalban és napnyugtakor néhány perc alatt olyan nagy köd tud leereszkedni, hogy pár centire csökken a látótávolság. A mobilos térképek és az ismert applikációk segíthetnek megtalálni a partot.

A vízimentők azt mondják, hogy a horgászok, amikor mentést kérnek, gyakran nem tudják beazonosítani a helyüket. Ezért ajánlják a Balaton Help applikációt minden csónakos horgásznak, hogy könnyebben lehessen azonosítani a segélykérő helyét. Ha ilyen nem áll rendelkezésre, akkor ködben csak a hangjelzés segít; csónakokhoz hajókürtöt lehet felszerelésként venni. Ezenkívül fontos, hogy a horgászok a mobiltelefonon kívül powerbankot is vigyenek magukkal.

Az időjárás-előrejelzések köd esetében nem adnak megbízható információt.


A balatoni Matula Horgász Egyesület elnöke, Horváth Csaba azt javasolja, hogy 10 fok körüli hőmérsékletnél sose menjünk ki a vízre egyedül, hanem – akár két csónakban – csak társasággal, hogy tudjunk segíteni egymásnak baj esetén.

A csónakos horgászok az utóbbi időben szerencsére a vízimentő mellényt is magukkal viszik, amiből már rendelkezésre áll úgynevezett automata is.

Fontos továbbá, hogy ne csak az iratokat és a slusszkulcsot tartsák vízhatlan tokban a horgászok, hanem a mobiltelefont is, hogy borulás esetén is tudjanak telefonos segítséget kérni. Az a jó tok, amiből nem kell kivenni a telefont a telefonáláshoz. Ha pedig ilyenkor viseli a horgász a mentőmellényt, az fenntartja a vízen, és nem egy süllyedő csónak az egyetlen segítsége. Ráadásul erős szélben, a víz tetején kialakulhat egy láthatatlan páraréteg, amit ha kifelé úszva belélegez az ember levegő helyett, megfullad, arról nem is beszélve, hogy hideg vízben eleve sokkal kevesebbet tud úszni az ember, mint nyáron.

horgász

10 fok körüli hőmérsékletnél sose menjünk ki a vízre egyedül – fotó: Shutterstock

A másik legnagyobb veszélyforrás az éjszakai horgászat során a kivilágítatlanság, mivel nagy a hajóforgalom, és sok a vízben hagyott horgászkaró.

Ha pedig elektromos motorral ellátott csónakkal és nem csupán evezőssel hajózunk ki, viharjelzés esetén gyorsabban partot érhetünk.