Az elvadult mezőkön, az erdők szélén sorakozó kökénybokrok valósággal vonzzák magukhoz a madársereget, de nemcsak a madarak kedvelik a kökényt, hanem a gasztronómiában is értékes alapanyag: lekvárok, befőttek, sütemények, szörpök, mártások, alkoholos italok is készülhetnek belőle.

A kökény erjesztett, fermentált levét lúggal keverve régen tinta pótlására és textilfestésre is alkalmazták. Emellett használták borok javítására, tartósítás céljából, amikor nem volt elég savas a bor, kérgének fekete, lúgos ázatát sajtokhoz adták, hogy azok tovább elálljanak, tehát a kökény tulajdonképpen az adalékanyagok ősének mondható.

A szeptemberben érni kezdő termés igen fanyar, ezért akkor érdemes szedni, amikor a dér már megcsípte, kissé megpuhul, és édes, gyümölcsös zamat váltja fel a fanyar ízt.


A kökény jótékony hatásai

Közép- és Kelet-Európában a kökény termését és virágát a népi gyógyászatban húgyúti betegségek és gyulladások kiegészítő kezelésére használták. Laboratóriumi tesztek során bizonyított antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása igazolhatja ezen felhasználását.

A kökény gyümölcsének alkoholos kivonata jelentős antioxidáns hatással rendelkezik, és az eddigi laboratóriumi kísérletek szerint csökkentheti bizonyos daganatos sejtek életképességét, ennek humán alkalmazhatóságához azonban további vizsgálatok szükségesek.

kökény

A kökény antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása bizonyított – fotó: Shutterstock

A népi gyógyászat úgy tartja, hogy a kökény fokozza az anyagcserét, méregtelenítő és vértisztító hatású, továbbá magas C-vitamin-, ásványianyag- és csersavtartalma van. Bőrkiütések megszüntetésére is alkalmazták, de jót tesz a bélhurutnak, és jótékonyan hat az anyagcsere-szabályozó mechanizmusokra, illetve általános immunerősítő hatása is van. Ezenkívül a kökény a fogyókúrát is hatékonyabbá tudja tenni, továbbá egyes kutatások szerint idegnyugtató hatása is van, segít leküzdeni a stresszt, fogyasztása nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá tesz.

A szárított kökényvirágokat a hagyományos népi gyógyászat hashajtó, vizelethajtó teákba használja, emellett vérnyomáscsökkentő hatást is tulajdonítottak neki. A friss bogyók levét szájüregi sebek, gyulladások kezelésére is ajánlották öblögetőszerként.

A kökény gyógyhatásával kapcsolatos tudományos adat azonban még kevés áll rendelkezésre, nem végeztek vele humán vizsgálatokat, ezért további kutatások szükségesek a témában.

Forrás: patikamagazin.hu