A kökény szeptemberben érik, azonban akkor a legfinomabb, amikor megcsípi a dér. Ezt már a Kincskereső kisködmönből is megtudhattuk, hiszen nem véletlenül rajongott érte szegény kis Bice-bóca is. És mivel nemsokára sajnos itt vannak a fagyok, hamarosan mi is kedvünkre falatozhatunk ebből az egészséges finomságból.

A kökény a rózsafélék családjába, azon belül a szilvafélék alcsaládjába tartozik. Nevezhetjük még boronafának, koronafának, és még zabszilvának is. Hegyoldalak, erdőszélek és cserjések növénye, de akár a kertünkben is megterem.

kökény dér

A te kertedben is legyen kökény. Fotó: 123rf.com

Így ültess kökényt

A kökény akár négy méter magasra is képes megnőni, így ha az ültetés mellett döntesz, ennek megfelelően kell neki helyet választani a kertben. Bár növekedése lassú, maga a növény hosszú életű. A rövid hajtások tövisben végződnek. Gyökerei messzire kúsznak, kérge sötétszürke, később pedig meg fog repedezni. Kis méretű leveleinek fonákja rendszerint molyhos.

Termesztése hazánkban nem igazán népszerű, hiszen nagy kihívást jelent, rendkívüli sarjképző hajlama miatt. Jól tűri a szárazságot, és a talaj kémhatására sem igényes. Azonban kedveli a  humuszban és a tápanyagokban gazdag, enyhén meszes talajt. Termesztésére a középkötött vagy a kötött talaj a legalkalmasabb.

Téli fagytűrő képessége kiváló. Azonban korai virágzása miatt a késő tavaszi fagyok veszélyeztethetik a termését. A kökény és a szilva közeli rokonság miatt a rajtuk található kártevőik és kórokozóik is hasonlóak.

A legjobb, ha 5 x 3 méterre telepítjük egymástól a növényeket, és úgy kezeljük, mint a szilvafákat. A várható termésmennyiség 8-11 kg. A korona kialakítását is a szilvához hasonlóan kell végezni. Nagyon fontos az őszi lemosópermetezés. A legfőbb kártevői a szilvamoly és a poloskaszagú szilvadarázs. Egyéb betegségei ellen különböző réz és kén tartalmú szerek permetezésével lehet védekezni.

Termése szeptemberben érik. Igen apró, kékesfekete színű. Amikor éretlen, akkor nem érdemes megkóstolni, hiszen nagyon fanyar az íze. Azonban amikor a dér már megcsípte, megpuhul és enyhén édes íze lesz.

Ezért fontos a kökény

 • A népi gyógyászatban és hagyományos orvoslásban is használják.
 • A kökény magas C-vitamin tartalma mellett tartalmaz flavonoidokat,  tanninokat, pektint, szerves savakat és ásványi anyagokat.
 • Roboráló, immunerősítő, emésztéssegítő és bizonyos baktériumok szaporodását gátló hatása van.kökény lekvár

A kökényből sok finomság készíthető, de nyersen is fogyasztható. Fotó: 123rf.com

 • Készülhet belőle tea, szörp, pálinka, likőr, lekvár és aszalvány is, de nyersen fogyasztva is kitűnő.
 • A kökényvirágból készült tea kíméletes hashajtó, enyhe vízhajtó, zsírégető és anyagcsere fokozó hatású. Enyhíti a vese-és hólyagbántalmakat, segít megtisztítani a bőrt és eltüntetni a pattanásokat.
 • A kökény bogyója sebgyógyító hatású.
 • A növény óvja az érfalakat, és az ereket, így csökkentve a keringési problémák előfordulásának kockázatát.
 • Mivel a kökény egyaránt zsírcsökkentő, valamint vizelethajtó is egyben, így tökéletes alapanyagává vált a fogyasztószereknek.
 • Mivel a kökényben azok a vitaminok találhatóak meg nagy számban, amelyek a bőrünk és a hajunk egészségéért felelnek, látványos eredményeket érhetünk el vele ezen a téren is.
 • A kökény még a stressz leküzdésében is segítségünkre lehet. Ehhez a kökény reszelt kérgéből kell teát főzni. Ha nem akarunk magunk bajlódni vele, gyógynövényboltokban is be lehet szerezni.
 • De ha még ez sem lenne elég, hogy kökényt egyél, rengeteg olyan anyag található meg benne, amelyek segítenek meggátolni a rák kialakulását.

Ajándékozz kökényt!

Készítsünk igazán egészséges finomságokat kökényből, amelyek kitűnő ajándékok is lehetnek.

 • A kökényből készült lekvárhoz szükségünk lesz 4 kg kökényre, 40 dkg mézre, 1 db. fahéjrúdra és 2 gramm citromsavra. A kökényt mossuk meg, és tegyük fel főni annyi vízben, amennyi elfedi. Forrás után 15-20 perc alatt meg fog puhulni. Ekkor passzírozzuk át egy szűrőn úgy, hogy a magok ne kerüljenek bele. A lepasszírozott kökényhez adjuk hozzá a fahéjat, a cukrot és tegyük vissza főni. A forrástól számítva, körülbelül 40 percig főzzük, alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett. A főzés utolsó pár percében adjuk hozzá a citromsavat és ha szeretnénk, egy kis természetes zselésítőt, pektint. Töltsük sterilizált üvegekbe, majd fordítsuk pár percig fejjel lefelé, hogy sokáig eltartható legyen. Ezután tegyük pár napra száraz dunsztba.
 • A kökényszörp elkészítése nagyon egyszerű. A kökényszemeket tisztítsuk meg és tegyük fel főni, annyi vízben, amennyi ellepi. Amikor megpuhult, szűrőn passzírozzuk át, majd öntsük fel újra vízzel és rövid ideig főzzük újra, Ezután passzírozzuk le újra. Adjunk hozzá literenként körülbelül 70 dkg cukrot. Forraljuk fel, majd adjunk hozzá borkősavat, 3 literhez körülbelül 1 kiskanálnyit. Ezután főzzük pár percig kis lángon. Még forrón öntsük steril üvegekbe, és a tetejükre szórjunk egy késhegynyi szalicilt. Zárjuk le jól, és tegyük száraz dunsztba. Itt hagyjuk kihűlni. Felbontás után tartsuk hűtőszekrényben.