Azerbajdzsán turizmusának egy része arra épül, hogy kőolajban fürdőztessék az embereket. Úgy vélik ugyanis, hogy az olajfürdőnek gyógyító hatása van.

Naftalan városában több hotel arra rendezkedett be, hogy naftalanban, a kőolaj egy helyi változatában fürdessék az embereket. Erre igen nagy igény van, ugyanis rengetegen hisznek abban, hogy az alacsony viszkozitású elegy képes hatékony kezelést nyújtani több mint 70 egészségügyi problémára.

Azt nem lehet tudni, hogy annak idején mindez hogyan kezdődött; a legenda szerint egy beteg teve pihent meg régen egy olajtóban, aminek következtében meggyógyult.


Az olaj kapcsán persze sokakban felmerül, hogy az abban való fürdőzés biztos egészséges-e. Ezzel kapcsolatban az első eredmények Jugoszláviából érkeztek az 1970-es években, amikor a Zágrábi Egyetem kutatói mintát vettek az azeri olajból, az INA nevű olajcég segítségével kielemezték azt, és rájöttek, hogy a naftalan valóban nem rákkeltő. 1978-ban elkezdték kipróbálni 770 páciensen, hogy valóban van-e gyógyító ereje, ekkor jött a meglepetés: arra jutottak, hogy lehetséges, hogy van.

Ezt követően Zágráb közelében meg is nyílt a horvát Naftalan, ahol finomított formában, de ugyanabban az olajban lehet fürdeni és gyógyulni. A betegéletutak utánkövetéséből kiderült, hogy terápiás formában hatékonyan alkalmazható alternatív gyógymódról van szó bizonyos betegségek esetén.

Forrás: firstclass.hu

Indexkép: Shutterstock