Megromolhat a sör?

A fogyaszthatósági, eltarthatósági dátumok biztos támpontot jelentenek azzal kapcsolatban, hogy meddig a lehető legmagasabb minőségű az adott ital, azonban az, hogy egy sör szavatossága lejárt, még nem jelenti azt, hogy ihatatlan lesz vagy megbetegszünk tőle – írja a vince.hu.

A sör nem képes úgy megromlani, mint például a tej, a legrosszabb esetben csupán nagyon rossz lesz az íze, de ehhez sok időre, fényre, hőre és levegőre van szükség.

A sörben lévő komló kimondottan érzékeny a nap által kibocsátott UV-sugárzásra, ez az oka annak, hogy a legtöbb sörösüveg barna színű, de a közvetlen napfénytől ez sem óvja meg teljes mértékben. Ma azonban már a legtöbb sör dobozos, ezért a fény nem jelent akkora veszélyt a minőségre.

sör

Ma már a legtöbb sör dobozos, ezért a fény nem jelent akkora veszélyt a minőségre – fotó: Pixabay

A levegőtől és az abból következő oxidációtól viszont semmi nem védi meg az italt, márpedig a palackozás után mindig marad egy kis oxigén az üvegben a sör fölött, ami elsősorban a világos, könnyedebb fajtáknál okoz problémát. Főleg a pilseni sörök ízére van hatással az oxigénnel való kémiai reakció.


Hogyan tároljuk?

Nagy hőségben a sör megbuggyanhat, azonban ha néhány hétig szobahőmérsékleten tároljuk, attól valószínűleg nem fog megromlani, de ideálisabb inkább hűvös kamrában, pincében vagy hűtőszekrényben tartani.

A legtöbb sör esetében a friss összetevők – például a komló – által létrehozott ízjegyek 3-6 hónapon belül elhalványulnak, majd ahogy telik az idő, kellemetlen aromákká válnak. Az eredeti ízeket adó szerves vegyületek lebomlása a 9%-os vagy annál magasabb alkoholtartalmú, palackban érlelt sörök esetében viszont – amikor a reakciók során új árnyalatok jönnek létre – akár előny is lehet.

Melyik sörtípus mennyi ideig őrzi meg eredeti ízét?

Pilsner, láger, búzasör

A pilseni söröket a lehető leghamarabb érdemes elfogyasztani; a lágerek és a búzasörök nagyjából három hónapig őrzik meg eredeti ízjegyeiket.

IPA

A legjobb ízélmény érdekében érdemes a palackozást követő két héten belül meginni, de maximum 3-4 hónapot várjunk velük, mert ezt követően rohamosan tompulni kezdenek az aromák, és csupán a keserű íz marad meg.

Stout és porter

A nehezebb, sötétebb sörök alkoholtartalmuk miatt elég jól bírják az öregedést, pincében akár 1-2 évig is megőrizhetik ízüket.

Lambic, gose és saison

A bonyolult élesztőkultúra és mikroflóra miatt ezeknek a típusoknak hosszú érlelés után is egyedi és érdekes íze lehet, ezért ez a sörtípus akár húsz évvel a palackozás után is élvezhető. A gose nagyon alacsony komlótartalma miatt  elpusztíthatatlan sörtípus hírében áll.