Az idei év elején is sok törpeharcsától megszabadította vízterületeit a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége. A szelektív halászat sikeresen zajlik, ami a horgászok érdeke is, azonban nem mindenki nézi jó szemmel e tevékenységet – írja a szoljon.hu.

A törpeharcsák nagyon elszaporodtak a csatornában, és ahol tömegesen jelen vannak, ott alig lehetett már egyéb halat horogra csalni tőlük. A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KTVHESZ) nagy hangsúlyt helyez a horgászvizek gondozására, a fogási lehetőségek növelésére, így az invazív halfajok, többek között a törpeharcsák állományának gyérítésére is. Azok ugyanis nagy ikra- és ivadékpusztítók, így gátolják a honos halfajok szaporodását, de a táplálékot is eleszik a többi hal elől.

A téli időszakban, amikor lehűl a víz, a törpeharcsák összegyűlnek különböző helyeken, ahova a halőrök kihelyezik a varsákat a szelektív halászat során. Januárban már gyérítették a Nagykunsági főcsatorna törpeharcsa-állományát, a rövid fagyos időszakban felszedték az e célból kihelyezett varsákat, majd az enyhüléssel visszahelyeztek a vízbe 138 darab tölcsér alakú hálót, ezt követően pedig a Malomzugi Holt-Zagyván is megkezdődött a szelektív halászat 104 varsával.


Ezt azonban nem mindenki nézi jó szemmel, a szövetséget sok kritika éri ezzel kapcsolatban, mondván például, hogy "a halászok ellopják a varsákban fennakadt értékes süllőket, egyéb halakat". Olyan is előfordult, hogy a hazafelé tartó halászokat állampolgári bejelenést követően rendőrök megállították ellenőrizni. Természetesen az ellenőrzést végző rendőrök a hatósági engedélyben szereplő halfajon kívül mást nem találtak.

– Profi szakemberekről van szó, akik nyilván a szakmai tekintélyüket sem rontanák olyannal, hogy esetleg megpróbálnak egyéb halakat elvinni a vízből saját használatra. Egyébként a mi halőreink is jelen vannak a gyérítésnél. De előzőleg a kormányhivatal halgazdálkodási szakügyintézőjének is be kell jelenteni a gyérítés pontos helyét, a vízből eltávolított halmennyiséget. Egyébként a varsák felnézése, ürítése sem titkos akció, azt bárki megtekintheti – mondta Donkó Péter, a KTVHESZ ügyvezető igazgatója.

Olyan vád is érte a szövetséget, hogy a varsákban pár nap alatt elpusztulnak a halak, így értékes fajok egyedei is elpusztulhatnak, vagy azokat a törpeharcsák agyonszúrják tüskés úszóikkal. Ezzel kapcsolatban dr. Gonda Sándor okleveles halászati szakmérnök kifejtette, hogy a téli időszakban a vizek lehűlésével a halak élettevékenysége lelassul, keveset táplálkoznak és keveset mozognak, így kicsi az esély arra, hogy ott, ahol a törpeharcsák összegyűlnek, más fajok is beúsznak a varsákba, de amennyiben mégis, a lelassult mozgás miatt nem tesznek kárt az esetleg oda kerülő más halakban.

A szakember javaslata szerint is 3-4, de inkább 6-7 napig kell a helyükön hagyni a kihelyezett varsákat bolygatás nélkül.

A csatornán a halcsapdákból február 12-én összesen 1680 kilogramm törpeharcsát sikerült begyűjtenie a halászoknak, másnap a Malomzugi Holt-Zagyván pedig 1035 kilogrammot; február 20-án a holtágból 240 kilogramm, a csatornából pedig 675 kiló törpeharcsát sikerült kifogni. A halászeszközök március elejéig maradnak a vizekben.

Indexkép: Facebook-bejegyzés