Bányai Péter 2024. június 11-én a Veszprém vármegyei Széki-tónál horgászott.

"A Pó-folyón ismert módszerhez folyamodtam. Az olaszországi horgászok a csalihalat a csónak alá engedik, és lassan elindulnak "fölötte". Abban bíznak, hogy egy harcsa felett elhúzva a csalit kapást érhetnek el. A szerelékemet én is csónakból eresztettem a vízbe, zsinórcsévéléssel vontattam a damilt. Harmadik tekerésre egy hatalmas ütést éreztem, majd azonnal reagáltam és bevágtam. A kőkemény fárasztás egy bő félórás volt" – mesélte Bányai Péter, aki tisztában volt azzal, hogy egyedül nem lesz képes a csónakba emelni a hatalmas ragadozót, legfeljebb egy sekély partszakaszon sikerülhet kihúznia a vízből. Ezért a csónakját óvatosan a part felé kormányozta, a halat így terelve a sekélyebb vízhez, majd kikötött, és a partról folytatta a fárasztást. Riasztotta harcsás barátait, ők segítettek neki a partra húzni az óriási halat.

A harcsa folyókban élő legidősebb példányainak hossza olykor meghaladja a két métert. A magyarországi harcsarekordot Kovács Gábor tartja egy 230 centiméter hosszú, 113 kilós óriásharcsával. A Széki-tóból Bányai Péter által kiemelt hatalmas harcsa tömege még ezt is jócskán túlszárnyalta: a rekordméretű harcsa 256 centisre nőtt és 119,4 kilogrammot nyomott, mely méretek egy kifejlett kékcápához hasonlók.

A halőrrel hitelesítették a méretét, majd bejelentették a MOHOSZ felé a fogást.

"Eszembe sem jutott megtartani a halat, mielőbb visszaengedtem a vízbe. Azt szeretném, ha más is átélhetné ezt a fantasztikus élményt" – mondta Bányai Péter, aki megköszönte társainak, hogy a munkahelyükről siettek a segítségére.


A Széki-tavon a nagy vízfelület és a változatos vízmélység kiváló lehetőségeket biztosít a különböző horgászmódszerek kipróbálására. Évente több mint 600 mázsa halat telepítenek a horgászvízbe, melyből gyakran akad horogra ponty, amur,  kárász, keszeg, compó, harcsa, kősüllő, sügér, bodorka, küsz, razbóra, vörösszárnyú is.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

Az indexkép csupán illusztráció (Shutterstock)