1988-ban Gene Fleming farmer és állattenyésztésifelszerelés-gyártó meglátogatta a sógornője birtokát Nevadában, ahol felfigyelt egy kétéves lúdra, akinek nem volt lába, és a csonkjain mozogva próbált a társaival lépést tartani. Fleming megsajnálta a szárnyast, hazavitte, és elnevezte Andynek.

Fleming feltaláló is volt, aki arra talált ki megoldásokat, hogy az állatok különböző szükségleteit kielégítse. 1959-ben egy szarvasmarha-vakarót fejlesztett, mely enyhítette az állatok viszketését, és egy rovarűző szert is permetezett. A találmányból több százezer darab készült.

Fleming első ötlete Andy problémájára az volt, hogy az egyik lábcsonkját egy kis gördeszkára teszi, de ez nem működött, ekkor azt találta ki, hogy cipőket ad rá. Egy kevés szivacsot tömött egy babacipő orrába, aminek az eredménye tökéletes lábbeli lett, mely drasztikusan megváltoztatta a liba életét – Andy végre futkosni kezdett az udvaron.


Hamarosan a lúd helyi látványosság, igazi celeb lett. A Nike-tól valakinek a fülébe jutott a történet, aminek a következménye az lett, hogy egész életre elegendő cipőket küldtek a lúdnak.

Andy híre elért New Yorkig és Hollywoodig is, szerepelt a People magazinban és a Reader's Digest válogatásban, sőt fellépett egy híres showműsorban is. Fleming szerint Andy megnyerő, kedves természete volt a siker kulcsa.

Sajnos Andynek, bár hihetetlennek tűnik, ellenségei is voltak. 1991 októberében megölte őt valaki a helyi parkban, a fejét és a szárnyait pedig levágta. Még akkor is rajta voltak a cipői. Andy halála és az, hogy ilyen brutális módon végezték ki, sokkolta a nemzetet. 10 ezer dollárt gyűjtöttek a nyomravezetőnek, de sosem találták meg a gyilkost.

Forrás: termeszeti.hu

Az indexkép csupán illusztráció! (Shutterstock)