2022. január 1. óta a mezőgazdasági területekről származó hulladékból és maradványanyagokból előállított bioüzemanyagok, folyékony bio-energiahordozók és biomasszából előállított tüzelőanyagok alapanyagául szolgáló mezőgazdasági biomassza kizárólag olyan földterületen termeszthető, amelyre vonatkozóan évente tápanyag-gazdálkodási terv készül – írja a nak.hu tájékoztatója.


biomassza

Mezőgazdasági biomassza kizárólag olyan földterületen termeszthető, amelyre vonatkozóan évente tápanyag-gazdálkodási terv készül – fotó: pixabay.com

A tervet elektronikus úton, a Nébih részére kell megküldeni szeptember 30-ig – ha az adott növénykultúra betakarítására ezen időpontot követően kerül sor, úgy a betakarítást követően 30 napon belül.

Ha a biomassza-termelő felsőfokú agrárszakirányú képesítéssel rendelkezik, a tápanyag-gazdálkodási tervet önállóan készítheti el, egyéb esetben a tápanyag-gazdálkodási tervet a biomassza-termelő által felkért, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nyilvántartásában talajvédelem, tápanyag-gazdálkodás szakterületre vonatkozóan szakértői jogosultsággal rendelkező szaktanácsadó vagy szaktanácsadó szervezet készítheti el.

A tápanyag-gazdálkodási tervet öt évnél nem régebbi talajvizsgálati eredmények alapján kell elkészíteni.


Fenti követelmények teljesítéséhez a Nébih Elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) rendszerén keresztül tehetnek eleget a biomassza-termelők elektronikus adatszolgáltatási kötelezettségüknek adta hírül a Nébih.

Az új online felület nem csak a tápanyag-gazdálkodási tervek fogadására alkalmas, de beépített képletekkel annak elkészítését is segíti. A hatóság a jövőben e felületen várja a tervek megküldését – olvasható a nak.hu cikkében.

A Nébih tájékoztató teljes terjedelmében EZEN a linken érhető el.

A tápanyag-gazdálkodási terv elkészítését támogató kitöltési segédlet pedig ERRE a linkre kattintva érhető el.