Komoly állományvesztés

A közlemény szerint a ragadozóhalak egyszerűen ott rekedtek a Tisza-tó északi részén található, Apotának nevezett terület alacsony vízállású területein. Ez önmagában nem lenne újdonság, hiszen minden évben itt reked valamennyi hal, de most az elmúlt évek átlagához képest nagyobb egyedszámban fordult ez elő. A dolog lehetséges oka a szervezet szerint éppen úgy lehetett nagyobb mennyiségű mérgező gáz jelenléte a vízben, mint az élethez szükséges oxigén gáz hiánya.

A szemrevételezés és a körülmények mérlegelése után ismerete után a szakemberek valószínűsítik, hogy a túlságosan sekély - a legmagasabb ponton 40 centiméteres - vízállás és az időjárás közös hatása okozhatta a halak vesztét. Nemrég viharos szél fújt a terület felett, ami a közlemény szerint: "iránya és ereje révén extrém mértékben kavarta fel az akkor még nyitott terület vizét. A nagy mennyiségű lebegő hordalék képes rárakodni a halak kopoltyújára, ami súlyos esetben a gázcserét is akadályozza. Az ilyen oxigénhiányos állapotot az érzékeny süllők nem képesek huzamos ideig elviselni, ez okozhatta pusztulásukat."

A területet borító jégpáncél vastagsága csak december 23-án érte el azt a vastagságot, hogy elbírja egy felnőtt súlyát, így a Tisza-tavi Sporthorgász K.N. Kft. munkatársai ebben az időpontban tudták megkezdeni az 1-től 6 kilogramm súlyú elpusztult süllők mennyiségének felmérését, az elpusztult állatok összegyűjtése pedig a "jégviszonyok változásáig még várat magára".

Megtervezett munkálatok

A horgászegyesület közleményében arra is kitér, hogy a feliszapolódás jelensége miatt a télre alacsonyra leengedett vízszint növekvő kockázatot jelent a telelő halak számára. Ugyanakkor nem részletezett vízügyi szempontokból kifolyólag ettől nem lehet eltekinteni, ezért ezen nem lehet változtatni. Megoldásként a társaság a Tisza régi medreinek - a "Holt Tiszának" - a rekonstrukcióját javasolja, mely az iszap eltávolításával segíthetné a halak telelését, javulnának az áramlási viszonyok és nem utolsó sorban a tározott víz mennyisége is nőhetne. Ehhez már korábban össze is írták azokat a területeket, melyeket kotorni kellene a szakmai halgazdálkodási szempontok figyelembe vételével.

(Forrás: Sporthorgász Fotó: Elnuko/Wikimedia)